Villamosenergia tárolására alkalmas erőművet adtak át

Villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőművet adtak át kedden a Veszprém vármegyei Öskün, amely – Közép-Európában egyedülálló módon – hat órán keresztül képes tárolni a napenergiát.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A létesítmény átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy az erőmű jól illeszkedik a kormányzat energiapolitikájába, hiszen a cél az, hogy minél több zöldenergiát állítsanak elő és azt minél hosszabb ideig lehessen tárolni. A hatórás tárolási kapacitással az ösküi naperőmű egyedülálló egész Közép-Európában – emelte ki. Felidézte: az Innovációs és Technológiai Minisztérium évekkel ezelőtt a napelemes energiatermelésre 6 ezer megawattos célt tűzött ki 2030-ra, ám ezt már az idén elérték, így a célt 12 ezer megawattra emelték.

Közölte: az ország 20-30 megawattnyi tárolókapacitással rendelkezik, ezt szeretnék megnövelni 62 milliárd forintos támogatási programból 460 megawattnyi kapacitással, ami nagyjából a paksi atomerőmű egy blokkjának termelési kapacitása. Az a cél, hogy a magyar fogyasztók minél versenyképesebb áron jussanak energiához, illetve fontos, hogy ne csak felhasználói, hanem gyártói is legyünk az új technológiáknak – mondta. Mihalovics Péter, a létesítményt megvalósító Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke ismertette: a másfél milliárd forintból megvalósított energiatároló berendezés 7 darab konténeregységből áll, összesen 250 kilowatt névleges teljesítményű, 500 kilowatt órás kapacitású. Az itt használt vanádium alapú technológia életciklusa 25 év. Cégük 40 milliárd forint értékben fejleszt napelemparkokat 2026 végéig – tette hozzá. Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy a térség fejlesztése növeli az adóbevételeket, amely további beruházások megvalósulásához járul hozzá.

Kaderják Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletében arról beszélt, hogy az egyetem dolgozói elemzik a berendezés működését, a következő öt évben kifejezetten az energiatárolás megvalósításával kapcsolatos fejlesztésre koncentrálnak. Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja felidézte, hogy az egyetem már évtizedek óta a zöldenergiával és a természetvédelemmel foglalkozó szakokat hirdet. Az új beruházással megvalósuló hatékony energiatárolás, kereskedelmi és ellátásbiztonsági szempontból is fontos – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás - közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az MTI-vel.