Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Villanyautóval Európán át – Élménybeszámoló a túráról
Tudj meg többet: Elektromos autó

Villanyautóval Európán át – Élménybeszámoló a túráról

Sikeresen hazatértek a Dunaújvárosi Egyetem pilótái az E-Tour Europe nemzetközi autóversenyről.

Az egyetem és a Magyar Elektromobilitási Szövetség közös csapata élménybeszámolót tartott az elektromobilitást népszerűsítő viadalról. Mészáros Virág, az egyetem kancellárja is gratulált az E-Dream Team-nek.

–Egyetemünknek a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét erősítette jelenlétünk, továbbá az elektromobilitásban elindult kutatási irányhoz is igazodik az a tapasztalat, amit a verseny során begyűjtöttek képviselőink. Megmutatták, hogy az élj, tanulj, szórakozz intézményi és a hallgatókat támogató programunk tartalommal teljes. Gratulálunk nekik és reméljük, hogy a széndioxid kvóta csökkenéséhez is hozzájárulhatunk majd programjainkkal.

A túrán résztvevő Arnold Miklós, Halasi Zoltán és Végh Zoltán élménybeszámolója mutatta, hogy a München, Stuttgart, Párizs, Hága, Berlin, Prága, Budapest útvonalon mit is jelent a jó csapatszellem. S mindaz, amit egy elektromos autó képes szolgálni (a versenyben előírt 100 km/h sebességet meg nem haladható) az utazás során. Hol, milyen töltőállomások találhatóak, s a Közép Európai térségben hol, milyen fejlesztésekre volna szükség.

Gerendás Szabolcs, az egyetem innovációs szakértője szerint az elektromobilitással kapcsolatos egyetemi kutatásoknak egyik mérföldköve volt a kinti infrastruktúra megismerése, mivel hazánkban ez kevéssé vizsgálható gyakorlati körülmények között.

– A fiúknak erre óriási lehetőséget kínált ez a verseny, betekinthettek a környezetbe. Például Németországban látszott, hogy az elektromos autók elterjedése még nem olyan széleskörű. Franciaországban a legtöbbet eladott autó a Renault Zoe vezet, ahogy az Európai trendben is. Ebből az látszik, hogy ezeket az autókat elővárosi, ingázós utazásokra használják. A másik fontos tapasztalat, hogy az elektromos autókat használók sokkal tudatosabbak, környezettudatos viselkedésükben a megújuló energiát, a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát részesítik előnyben. Életformát jelent. 2017-ben azt kellene elérnünk, hogy a versenymezőnynek ne csak az egyötöde jusson el hozzánk (nagy hatótávolságú autókkal), hanem a kisebb járművek is, akik Prága után már nem tudtak tölteni. Tehát a töltőhálózat fejlesztése is cél lehet.

forrás: dunaujvaros.com

Ajánlott tartalom

Több mint ezer elektromos rásegítésű kerékpárt vásárolhatnak meg olcsóbban az első körben pályázók

Lezárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlási támogatásának első pályázati köre.