Villanyégő fából?

Majdnem! Egy japán mérnök egy olyan égőt alkotott meg, mely olyan benyomást kelt, mintha egy gömbnyi tömör fa izzana és bocsájtana ki fényt.

Fukusada Ryosuke ezzel az érdekes izzóval a modern dizájnt, valamint a hagyományos japán kézművességet kívánta ötvözni. Habár az égő valóban úgy néz ki, mintha teljes mértékben fából faragták volna, igazából ennél sokkal rafináltabb tervezésről van szó. A villanyizzónak ugyanis csak a külső borítása fa, mégpedig egy rendkívül vékony réteg, melyet egy különleges faragási technikával, a rokuro-val munkáltak meg. A fa kéreg pedig egy LED-es izzót rejt, melynek fénye átvilágít a vékony fán, és így különleges, tűznyalábokhoz hasonló látványt nyújt. Az égőt és fa borítását egy újrahasznosítható alumínium foglalat fogja össze, és ennél fogva lógatható le a mennyezetről.
Fukusada projektje még fejlesztés alatt áll, de a kiotói reneszánsz dizájnversenyen már díjazást is kapott.

Ajánlott tartalom

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad - olvasható a The Guardian brit napilap honlapja.