Villanyégő fából?

Majdnem! Egy japán mérnök egy olyan égőt alkotott meg, mely olyan benyomást kelt, mintha egy gömbnyi tömör fa izzana és bocsájtana ki fényt.

Fukusada Ryosuke ezzel az érdekes izzóval a modern dizájnt, valamint a hagyományos japán kézművességet kívánta ötvözni. Habár az égő valóban úgy néz ki, mintha teljes mértékben fából faragták volna, igazából ennél sokkal rafináltabb tervezésről van szó. A villanyizzónak ugyanis csak a külső borítása fa, mégpedig egy rendkívül vékony réteg, melyet egy különleges faragási technikával, a rokuro-val munkáltak meg. A fa kéreg pedig egy LED-es izzót rejt, melynek fénye átvilágít a vékony fán, és így különleges, tűznyalábokhoz hasonló látványt nyújt. Az égőt és fa borítását egy újrahasznosítható alumínium foglalat fogja össze, és ennél fogva lógatható le a mennyezetről.
Fukusada projektje még fejlesztés alatt áll, de a kiotói reneszánsz dizájnversenyen már díjazást is kapott.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.