Villanypásztorral a kenyai elefántokért

Elektromos kerítéssel veszik körbe a kelet-afrikai ország legmagasabb hegyét, hogy megvédjék a régió vadállatait a termésüket és jószágukat féltő földművesektől.

Eddig elsősorban azokkal az elefántokkal volt probléma, amelyek kitörtek a hegy lábánál lévő nemzeti parkból és a letaposták a környező településekhez tartozó földeket.  “Az elefántok gyakran rohantak végig a farmerek földjein és tönkretették a termést. Oroszlánokról és leopárdokról is tudunk, amelyek szétmarcangoltak szarvasmarhákat” – mondta el Lucy Kibue, a Rhino Ark kenyai állatvédelmi szervezet munkatársa. A dühös farmerek egyre inkább élnek az önbíráskodás eszközeivel, és lelövik az elefántokat vagy más védett állatokat, hogy megvédjék földjeiket, jószágukat a támadásoktól.

Az alacsony feszültségű árammal ellátott kerítés összesen 400 kilométer hosszú lesz és öt év alatt készül el, de az első szakaszát hivatalosan már tegnap átadták. A Kenya Wildlife Service és a Kenya Forest Service nevű állami természetvédelmi szervezetek által támogatott projekt összesen egymilliárd kenyai shillingbe (9,2 millió euróba) kerül és 2500 négyzetkilométer nagyságú erdőterületet foglal magába az 5199 méter magas hegy, Afrika második legmagasabb pontja körül. Az Aberdare-hegységben megvalósított hasonló projekt már elérte a kívánt eredményt. Kibue szerint nemcsak az emberek és állatok közötti konfliktusokat, hanem az illegális vadászatot és a kontrollálatlan fakitermelést is sikerült visszaszorítani.

Ajánlott tartalom

Áder János: nincs szégyenkeznivalója Magyarországnak a zöld átállásban és a klímavédelemben

Nincs szégyenkeznivalója Magyarországnak a zöld átállásban és a klímavédelemben - jelentette ki Áder János volt köztársasági elnök az Index hírpoltálnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.