Az alternatív energiaforrások erőműveinek komplex tervezési és fenntartási feladatai kihívások elé állítja a mérnököket.

Virtuális betekintés az erőművekbe

Az alternatív energiaforrások erőműveinek komplex tervezési és fenntartási feladatai kihívások elé állítja a mérnököket.

A nyomás, a hőmérséklet és folyadékáramlás pontos megfigyelésére a magdeburgi Fraunhofer Intézet kutatócsoportja egy új rendszert tervez, mely, reményeik szerint, megkönnyíti és felgyorsítja a tervezés és a működtetés folyamatait.

Az általuk fejlesztett program a 3D tervezést, a szimulációs szoftvereket és egy virtuális valóság szoftvert egyesít.  Így a nap-, a szél-, a biogáz, vagy a vízerőművekről is átfogó képet kaphatnak a mérnökök egyetlen gombnyomással- nyilatkozta Dr. Matthias Gohla. A „VR modell” segítségével folyamatosan nyomon követhető a folyadék- és gázáramlás útja illetve sebessége, továbbá a program megkeresi és megjelöli a lehetséges gyenge pontokat, például a magas hőmérsékletnek vagy hőmérsékletkülönbségnek, vagy az eróziónak kitett részeket, mozgó alkatrészek esetén pedig az esetleges ütközési pontokra hívja fel a figyelmet.

A virtuális betekintés mellett részletes dokumentációt is készít a szoftver az erőműről, a mérnököknek elég a kijelölt területre „kattintaniuk” az adatokért. A program egyik legnagyobb előnye, hogy a mérnökök és karbantartók a gépek előtt ülve tudják figyelemmel kísérni az erőmű teljes működését, összes folyamatát, ezáltal munkájuk sokkal biztonságosabbá válik. A rendszer továbbfejlesztésén már dolgoznak, elsősorban a kritikus helyzetek szimulációját oldanák meg hasonló módon, szintén a dolgozók védelme érdekében. Egy másik programmal a kezelők feladatát könnyítenék meg a karbantartást igénylő alkatrészek folyamatos monitorozásával és kijelzésével.

Ajánlott tartalom

Megjelent az új lakossági napelemes pályázat – részletek

Elindult a 75 milliárd forintos Napenergia Plusz Program pályázati felhívása, amely támogatja a háztartásokat napelemes rendszerek és tárolók telepítésében.