Vissza nem térítendő pénzt kapnak napelemre a családok jövőre

A napokban derültek ki a részletek a korábban beharangozott vissza nem térítendő lakossági pályázattal kapcsolatban.

A megismert információk viszont sokakat elkeseríthet, mivel a kiírás kedvezményezetti körébe csak egy igen szűk réteg esik majd bele. Így azok számára, akik napelemes rendszeren gondolkodnak viszont már biztosan nem felelnek meg a feltételeknek nincs okok várni egy a jelenleginél kedvezőbb lehetőségre. De nézzük a részleteket…

KEVESEK SZÁMÁRA LESZ ELÉRHETŐ AZ ÚJ NAPELEMES PÁLYÁZAT

Mint tudjuk az Innovációs és Technológiai Minisztérium megkezdte a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez vissza nem térítendő beruházási támogatást biztosító program kidolgozását. Erre azért is volt szükség, mert Magyarország vállalást tett az Európai Unió felé, hogy pár évtizeden belül az ország működése karbonsemlegessé válik. Ennek lenne eszköze az Új Nemzeti Energiastratégiában is rögzített legalább 200 000 db háztartási, átlagosan 4 kW teljesítményű, háztetőre szerelt napelemes rendszer.

Az eddigi információk szerint a készülő félben lévő program előre meghatározott beruházási értékig biztosít majd vissza nem térítendő támogatást a kevésbé fejlett régiókban (Pest megyén kívül) élő, nagycsaládos háztartások számára napelemes rendszerek létrehozására. A támogatási intenzitása mértékéről ezidáig csak annyit lehet tudni, hogy 30-40% közé esik. Ugyanakkor még számos feltétel nem ismert így bizonytalanság van a napelemes piacon. Ahogy fentebb olvasható is volt a pályázat kedvezményezetti köre igencsak korlátozott lesz.

Ahogy manapság a legtöbb kedvezményt (CSOK, babaváró hitel, adókedvezmény), úgy ennél a pályázatnál is a nagycsaládosok a fő célcsoport. Ez viszont rengeteg háztartást foszt meg a lehetőségtől, hogy kedvezményesen napelemes rendszerhez jusson. A tervezett szerint a Pest megyében élők is ki vannak zárva a pályázati lehetőségből, hisz a Közép-magyarországi régió hazánk egyetlen európai szinten is fejlettnek mondható területe.

Ugyanakkor (Budapesttel együtt) ebben a megyében él a lakosság több mint egynegyede. Így számos család esik el a támogatási lehetőségtől. Emellett a jövőre vissza nem térítendő támogatásban részesülő projektek a jelenlegi elképzelés szerint már nem a most is hatályos szaldóelszámolás szerint, hanem a bruttó elszámolás szabályai között valósulnának meg. Ez azt jelenti, hogy a szaldóelszámolásban az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kellett megfizetnie a tulajdonosnak, míg a bruttó elszámolásban a hálózatról vásárolt és a napelemes rendszer általa meg- és betermelt energia egységárát külön-külön határozzák meg.

Természetesen a hálózatról vételezett áram ára képviseli majd a magasabb értéket, így a napelemes rendszert vásárlók nem biztos, hogy megszabadulnak már a villanyszámlájuktól. A fenti okoknál fogva pedig azt mondjuk, hogy nem érdemes jövő nyárig várni a napelemes rendszerével.

A már most feltelepített napelemek egyrészt azonnal megkezdhetik a termelést, így 1 év alatt már jelentős összeget spórolhat meg a villanyszámla elkerülésével. Továbbá a most telepítésre kerülő napelemes rendszerrel még a szaldó elszámolás előnyeit élvezhetik a napelemes rendszert vásárlók.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.