Visszadobták az esőerdő lakosai a félmillió eurót

A Fuck for Forest nevű szervezet tagjai szabad szeretkezést, erdei nudizmust és esőerdő-védelmet hirdettek. Félmillió eurót gyűjtöttek össze őserdő-vásárlásra.

Az akció azonban kudarcba fulladt. Hogy miért, az szomorú és kiábrándító tanmese gazdag ország és szegény ország már-már áthidalhatatlan ellentétéről. A hippi-csoportról szóló dokumentumfilmet a 12. Transylvania Filmfesztiválon láttuk Kolozsváron.

Nemcsak az ”ökoterroristák” testesítik meg a szélsőséges zöld szellemiséget. Nem mindenki tudományos adatokkal alátámasztva, vagyis a ráció felől érkezik el az ökofilozófiához. A fogyasztói társadalom ellen békés módszerekkel tiltakozó Fuck for Forest csoport jelenti a másik végletet. A nagyobb szabadtéri partikon leszólítanak embereket azzal, hajlandók lennének-e a természetet istenítő fotósorozathoz a szabadban, flóra és fauna társaságában meztelenül pózolni, netalán szexelni? A meglepő az, hogy -elmondásuk szerint- 10 emberből 1 mindig igent mond a kihívó felkérésre.

Amikor Michał Marczak dokumentumfilm-rendező a Fuck for Forest csoport nyomába eredt, a csoport tagjai harsány színekkel agyonpingált falak közt, egy avantgárd lakásban éltek Berlinben. Ahogy tarka hippi-ruhákban járják az utcákat, esőerdő-védelemért kalapoznak. 2004-ben alapított szervezetük bankszámlájára csakhamar 420 000 eurót sikerül összegyűjteniük. Ennek nagy részére persze nem az utcai kéregetéssel, hanem internetes honlapjukon keresztül tesznek szert.

A pénz szaga

A pénz birtokában a csapat elrepül Brazíliába, végighajóznak az Ampiyacu folyón, hogy az Amazonas mélyén meglátogassák a bennszülötteket, akik segítséget kértek erdejük védelméhez. A falu idiótájának tartott 35 éves férfi, Aladino volt az, aki elvándorolt a legközelebbi (értsd: jó messze lévő) internet caféhoz és egy brazil NGO-nak elküldte közössége jajkiáltását. A szervezet ezt továbbította a világ minden tájára. Egyedül a Fuck for Forest válaszolt rá.
A hippik a falugyűlésen nagy elánnal regélik el milyen szabadosságot próbáltak megvalósítani a prűd nyugati világban. Ezt még megértés fogadja, de amikor a földvásárlási ajánlatra terelődik a szó, fellángolnak az indulatok. A helyiek kijelentik, hogy eszük ágában sincs eladni a szomszédos erdőterületet. Munkahelyekre és infrastruktúra-fejlesztésekre van szükségük, a kormánytól azt pedig nem kapják meg.

Hangot adnak azon gyanújuknak, hogy ezek az európai fiatalok is csak ki akarják semmizni őket, és valami céges projektet hoznának ide, ami kiszipolyozná a talajt. A dühös szónoklásban annyira elragadtatják magukat, hogy még az sem jut eszükbe, hogy megkérdezzék: vajon az aktivisták hajlandók-e tulajdonjog-szerzés nélkül odaadományozni nekik az erdővédelemre gyűjtött pénzt?

Az elvárások és világjobbító illúziókat szépen felépítő filmet alaposan ketté töri a váratlan fordulat, mely szomorú példa arra, a multik ténykedései és a kormányzati korrupcióval ékezett fejlesztési projektek tulajdonképpen felőrölték az őslakosok bizalmát. Nem bíznak többé a fehér emberben.

Azt sajnos nem firtatja a rendező, vajon mi lett az adományokból összeállt tekintélyes summával. Netán visszafizették egyenként az adakozóknak? Vagy megtartották és zsebre tették?
adomány, alternatív, brazília, erdőirtás, környezetvédelem
http://www.piacesprofit.hu/klimablog/

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.