Visszafogott, modern sasadi lakóház

Legutóbbi munkánk sok kihívást tartogatott. A keskeny-hosszú telek utcafront felőli végén a maximálisan beépíthető szélesség éppen csak picivel több mint 6 méter. Emiatt a lakás hasznos szélessége – a falszerkezetek helyigényét is figyelembe véve – 5 méterről indul és a legszélesebb helyen sem haladja meg a 6 métert.

A terület beépítési előírásai a környező nagyobb méretű telkekhez igazodva kerültek meghatározásra így az építési hely határaihoz való igazodás mellett a maximálisan beépíthető terület is komoly korlát volt az épület tervezésénél. A környező társasházas beépítések miatt az építménymagasság volt az egyetlen beépítési paraméter, ami még engedett volna további terjeszkedést. Végül egy visszafogott, lapostetős, két lakó- és egy pince-garázs szintes épületben sikerült az elképzelt funkciókat elhelyezni.

Az ingatlan tájolása kedvezőnek mondható, hiszen az épület egyik hossz oldala közel dél felé néz, ám a kerti oldalt jelentős mértékben árnyékolják a környező beépítés társasházai és a kialakult növényállomány.

Garázs a hőszigetelt burok alatt

A lakószintek alatt, az épület hőszigetelt burkán kívül kapott helyett a fűtetlen garázs és tároló. Ez a megoldás az általános passzívház kialakítástól szokatlan, rejtett némi tervezői kihívást. A helyi adottságok és az építtetői elképzelések más megoldást nem tettek lehetővé így meg kellett birkózni ezzel is.

Mindezekkel együtt az épület megszerezte a darmstadti Passzívház Intézet által delegált auditor előminősítését, ami azt jelenti, hogy terv szerinti kivitelezés a magyarországi minősített passzívházak száma újabb taggal bővülhet.

A teljes cikk itt olvasható.

vannak prs screk

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!