Visszavonatnák a Nabucco kiemelt beruházás minősítését a természetvédők

A Nabucco projekt kiemelt beruházássá nyilvánításának visszavonását kéri Bajnai Gordon miniszterelnöktől nyílt levélben a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország (MTVSZ), és ezt ajánlja a következő kormány figyelmébe is.

A leköszönő kormány múlt heti ülésén, utolsó intézkedései között minősítette kiemelt beruházássá a Nabucco gázvezeték projektet.
A szövetség azzal érvel, hogy a Nabucco gázvezeték megépítése visszavetné a klímaváltozás elleni küzdelmet, hiszen elmélyíti a gazdaság fosszilis energiahordozókra támaszkodását, miközben az import energiahordozóktól való függőséget nem csökkenti. Emellett   a hazai gazdaságélénkítés, a munkahelyteremtés és más hosszú távú előnyök szempontjából is alulmarad az energiahatékonysági beruházásokkal szemben – állítják. Az, hogy a fosszilis energiahordozók hosszú távon nagy szerephez jussanak, csak egy szűk csoport érdekeinek kedvez – teszik hozzá.
Az MTVSZ úgy véli, az új vezeték nem oldja majd meg Magyarország energiabiztonságát, ugyanakkor azzal, hogy a projekt kiemelt beruházás lett, az esetleg felmerülő vitás kérdésekben a civil szervezetek és a telektulajdonosok érdekérvényesítési lehetőségei jelentősen csökkentek.

A Nabucco projekt fontosságát az is megkérdőjelezi – hívják fel a figyelmet -, hogy a Magyarországon megépített stratégiai gáztározót decemberre feltöltötték, ebből az egy tározóból összesen körülbelül 1,9 milliárd köbméter gáz nyerhető ki, amely önmagában jelentősen hozzájárul a fűtési szezon napi 100 millió köbméter körüli felhasználásának fedezéséhez.
Az MTVSZ szerint a kiemelt beruházássá nyilvánítás azért sem indokolt, mert egy nemrég megkötött orosz-ukrán megállapodás eredményeként a két ország közötti, évekre visszanyúló elszámolási viták megismétlődésére kevesebb esély mutatkozik.

Ajánlott tartalom

Az E.ON Hungária 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít

Az E.ON Hungária csoport 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít, ennek felét saját forrásból finanszírozza, másik felét pedig az uniós Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz programból (RRF) származó támogatásból, amelyet a magyar kormány előfinanszíroz - jelentette be az E.ON Hungária csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese a vállalat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.