Viszlát nyár, helló ősz

Záporok, helyenként heves zivatarok kíséretében hétfőn hidegfront éri el az országot. A budapesti Sziget Fesztivál térségében a hirtelen feltámadó szél akár viharossá is fokozódhat.

Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző munkatársa hétfőn az MTI-nek elmondta: a heves zivatarokra vonatkozóan a hétfői egész napos előrejelzésben több területre narancssárga, de az ország többi részére is citromsárga figyelmeztetés van érvényben. Eszerint hétfőn az országban bárhol lehet számítani jégesővel és erős széllökésekkel kísért heves zivatarokra. A legnagyobb eséllyel és a legnagyobb számban az északkeleti területeken – ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – és délnyugaton, Zala, Somogy és Baranya megyében alakulhatnak ki olyan intenzív zivatarok, amelyek során a szél erőssége az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladhatja és akár 2 centiméternél nagyobb méretű jég is hullhat – hangsúlyozta a veszélyjelző.

 
Üveges Zoltán arra is kitért, hogy a Sziget Fesztivál térségében hétfőn a hirtelen feltámadó szél okozhat gondokat, ez akár viharossá is fokozódhat. Az erős széllökések sebessége az óránkénti 70, de zivatarok kíséretében akár a 90-110 kilométerest is elérheti. Ezt követően várhatóan kedden és szerdán is erősen fújhat majd szél – tette hozzá.
 Bozóki István meteorológus kifejtette: az északi határvidéket már megközelítette a markáns hidegfront, amelynek útját országszerte záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás és jégeső kísérheti. Hétfőn a hőmérséklet csúcsértéke még 27-33 Celsius-fok lesz, délután viszont északnyugaton már erős lehűlésre kell készülni, ott már csak 22-27 fok várható. Kedden kevesebb esőre és több napsütésre lehet számítani, a szél olykor még viharossá fokozódhat. Kedden, szerdán és csütörtökön a csúcshőmérséklet 20 és 25 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a hétvégén ismét nyáriasabbra fordulhat az időjárás. Sok napsütés várható, csapadékra csak elvétve lehet számítani, és 24-29 fokig is felmelegedhet a levegő – mondta Bozóki István.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.