Vita a falklandi olajkincsről

Nem kapott bírósági idézést a falklandi olaj és gázvállalati vezető, így tehát zavartalanul fúr tovább, sőt talál is szénhidrogént a tenger fenekén.

A fúró vállalat fúr, ha törik, ha szakad. Falklandon, ahol azért ez nem egy életbiztosítás. Tim Bushell, a falklandi olaj- és gázipari cég vezérigazgatója nemcsak a szándékot tette nyilvánvalóvá, hanem az eredményt is, újabban két sikeres felfedezéssel rendelkeznek. Amint a fúrás, úgy az argentin reagálás sem újdonság, változatlanul vitatják a szigetek szuverenitását, április óta pedig bírósági eljárást is indítottak az érdekelt olajtársaságok és vezetőik ellen. A vezérigazgató friss nyilatkozat azonban arról szól, hogy ő nem kapott e percig sem írásos értesítést az argentin hatóságoktól. Sőt, éppen a fúráskapacitás bővítésével akarja az idei programot előmozdítani, felgyorsítani. Pillanatnyilag az igazi akadályt az olaj világpiaci ára jelenti, meglehet, a palaolaj gazdaságosabban hozható a felszínre – jelezte a Goldman Sachs a kereskedelmi realitásokat.

forrás: globoport.hu

Ajánlott tartalom

Két évvel korábbinál közel negyedével volt alacsonyabb a gázfogyasztás az első fél évben

A 2022 első hat hónapjában még több mint 5,7 milliárd köbméteres felhasználással szemben 2024-ben januártól június végéig mindössze 4,37 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. Az idei első félévben a megelőző esztendő azonos időszakához képest 6,5 százalékos volt a csökkenés - jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).