Vitézy: zöldebb lesz a közösségi közlekedés Miskolcon is

Tíz új, hazai gyártmányú járművet pénteken adták át a társaság telephelyén.Vitézy: zöldebb lesz a közösségi közlekedés Miskolcon is.

Az eseményen Vitézy Dávid, a technológiai és ipari tárca közlekedésért felelős államtitkára az átadáson hangsúlyozta, hogy a környezetkímélő, elektromos meghajtású, fenntartható, komfortos buszok forgalomba állítása Budapesten és a vidék számos városában megkezdődött, a Zöld Busz Program keretében pedig az önkormányzatokkal közösen folytatódik. A most üzembe helyezett tíz elektromos autóbusznak köszönhetően évente 658 tonnával csökken a szennyezőanyagok kibocsátása Miskolcon, és az éves üzemanyag-megtakarítás is sokmillió forintot jelent. Vitézy Dávid elmondta azt is: a programban országszerte 127 ilyen autóbusz állt forgalomba eddig, erre 18,3 milliárd forintot biztosított a kormány pályázat keretében. Óriási jelentősége van annak, hogy a régi dízelmeghajtású buszokat ilyenekre cseréljék ki – fűzte hozzá. Kijelentette: a tömegközlekedés egyszerre lesz zöldebb, olcsóbb, és kényelmesebb az utasoknak.

Veres Pál (Velünk a város) polgármester arról beszélt: jelentős lépést tesz a város abba az irányba, hogy a település élhetőbb, jobb környezetű legyen mindenkinek. Ehhez hozzátartozik a levegő tisztasága, a légszennyeződés mérséklése, a korábban elindított zöld program – mondta. Közölte: a villamoshálózat fejlesztése, a járműpark cseréje befejeződött, vásároltak hetvenöt gázüzemű buszt, és most folytatódik a korszerűtlen, környezetszennyező, dízelüzemű autóbuszok cseréje. A most forgalomba álló környezetkímélő elektromos buszok 2,1 milliárd forintba kerültek, erre az összegre pályáztak. A kormányzat 1,5 milliárd, az önkormányzat pedig 600 millió forintot biztosított a beruházásra a Zöld Busz Program keretében. Szeretnék bővíteni ezt a járműparkot, csuklós buszokkal is – mondta a polgármester. A környezetkímélő, kényelmes, biztonságos és intelligens autóbuszokon 35 ülés található, és a kerekesszékeseknek is van hely.

 

 

 

Fotó: MTI/Vajda János

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.