Víz alatti opera Berlinben sarkvidéki fókaénekkel

Aquaria Palaoa címmel rendhagyó operaelőadás bemutatóját ünneplik vasárnap Berlinben: a meseszerű darab – amely fókák és cetek énekét idézi – részben víz alatt játszódik és a Palaoa (Perennial Acoustic Observatory in the Antarctic Ocean) sarkvidéki megfigyelőállomás által rögzített fókaének is felcsendül benne.

A különleges projekt ötlete Claudia Herr berlini mezzoszoprántól származik. A korábban az úszásban is jeleskedő művész évek óta kísérletezik víz alatti fellépésekkel, ehhez speciális énektechnikát fejlesztett ki. Az Aquaria Palaoa Herr és Monika Rinck író közös szerzeménye, amelyben egy fiatal és egy idős nő az örök ifjúság elixírjét kutatja. A darab a német főváros Neukölln nevű negyedének szecessziós úszócsarnokában mutatkozik be a bremerhaveni Alfred Wegner Sark- és Tengerkutató Intézet támogatásával. Az operaművet szeptemberig nyolc alkalommal adják elő.  A Palaoa – amely Hawaii őslakosainak nyelvén bálnát jelent – annak a megfigyelő radarállomásnak a neve, amely az Antarktisz háborítatlan vizeiben kutatja és rögzíti az emlősök hangjátékát.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.