Víz alatti opera Berlinben sarkvidéki fókaénekkel

Aquaria Palaoa címmel rendhagyó operaelőadás bemutatóját ünneplik vasárnap Berlinben: a meseszerű darab – amely fókák és cetek énekét idézi – részben víz alatt játszódik és a Palaoa (Perennial Acoustic Observatory in the Antarctic Ocean) sarkvidéki megfigyelőállomás által rögzített fókaének is felcsendül benne.

A különleges projekt ötlete Claudia Herr berlini mezzoszoprántól származik. A korábban az úszásban is jeleskedő művész évek óta kísérletezik víz alatti fellépésekkel, ehhez speciális énektechnikát fejlesztett ki. Az Aquaria Palaoa Herr és Monika Rinck író közös szerzeménye, amelyben egy fiatal és egy idős nő az örök ifjúság elixírjét kutatja. A darab a német főváros Neukölln nevű negyedének szecessziós úszócsarnokában mutatkozik be a bremerhaveni Alfred Wegner Sark- és Tengerkutató Intézet támogatásával. Az operaművet szeptemberig nyolc alkalommal adják elő.  A Palaoa – amely Hawaii őslakosainak nyelvén bálnát jelent – annak a megfigyelő radarállomásnak a neve, amely az Antarktisz háborítatlan vizeiben kutatja és rögzíti az emlősök hangjátékát.

Ajánlott tartalom

10-ből 6 autót kitiltanának Budapest útjairól

Ne az ötletelés, hanem a szakmai szempontok vezéreljék a fővárosi vezetést a döntéshozatalban, és vegyék figyelembe az autósok érdekeit is - kéri a Magyar Autóklub (MAK) arra reagálva, hogy Ámon Ada, a főváros klíma- és környezetügyi főosztályvezetője egy podcast műsorban azt mondta, minden tíz évnél idősebb autót ki kell tiltani a fővárosból.