Víz-világtalálkozó – Áder János: a huszonnegyedik órában vagyunk

A huszonnegyedik órában van az emberiség, hogy emlékeztesse a világ döntéshozóit a jövő generációk iránti felelősségükre a biztonságos vízellátásért – hangsúlyozta Áder János kedden Budapesten a víz-világtalálkozó alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a víznek közös ügynek kell lennie, nem a háborúskodás forrásának.

Az államfő az ENSZ-főtitkárral közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Éghajlat-változási Kormányközi Testület legújabb, szeptember végén közzétett jelentése szerint az évszázad végére két Celsius-fokkal emelkedik a Föld felszíni hőmérséklete, aminek következtében a mostanihoz képest fél-egy méterrel emelkedik a tengerek vízszintje, és még gyakrabban lesznek árvizek, másrészről pedig aszályok is. A prognózis szerint az évszázad közepére teljesen eltűnhet az északi-sarki jégtakaró.

Az 1988-ban megalakult Éghajlat-változási Kormányközi Testületnek – amelynek létrehozását az ENSZ Környezeti Programja és a Meteorológiai Világszervezet kezdeményezte -, az a célja, hogy összefoglalja és értékelje az emberi tevékenység által okozott klímaváltozással kapcsolatos kutatási eredményeket.

Áder János úgy fogalmazott: “Nyugodtan mondhatjuk, hogy a huszonnegyedik órában vagyunk. Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy most már nem kopogtatni kell a döntéshozók ajtaján a változtatás szándékával, hanem ideje dörömbölni.” Az államfő szavai szerint “ideje emlékeztetni mindannyiunkat közös felelősségünkre” és a jövő generációkért viselt felelősségre.

Az államfő felidézte: 36 éve, Argentínában volt az első olyan világtalálkozó, ahol az ENSZ égisze alatt, és kizárólag a víz kérdésével foglalkoztak. A mostani a második találkozó, lehetőséget ad arra, hogy a 21. század egyik legnagyobb kihívásáról, vagyis a vízről, a vízellátásról, az árvízi védekezésről, a szanitációról eszmét cseréljenek a világ minden tájáról érkezett résztvevők – hangsúlyozta az államfő.

 Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára (b2) és Áder János köztársasági elnök (j) beszélget, balról Ban Szun Tik, az ENSZ főtitkárának felesége (b), jobbról Herczegh Anita (j2), Áder János államfő felesége a Budapesti Víz Világtalálkozón a Millenáris Parkban 2013. október 8-án.

Az államfő megköszönte az ENSZ főtitkárának “cselekvő támogatását” ahhoz, hogy létrejött a budapesti konferencia.

Ban Ki Mun a sajtótájékoztatón azt mondta: “meggyőző és lenyűgöző”, hogy milyen sok ország képviselteti magát a víz-világtalálkozón, ezek az országok felismerték: a víz közös ügyük.

Az ENSZ főtitkára nagyra értékelte, hogy Áder János kiállt a víz ügyének jelentősége mellett. Magyarország fontos szerepet tölt be abban, hogy a vízzel kapcsolatos kérdések széles körben ismertté váljanak – vélekedett. A magyar államfő hisz abban: politikai akarat szükséges ahhoz, hogy kezeljék az éghajlatváltozás miatt kialakuló helyzetet – tette hozzá.

Ban Ki Mun kiemelte: mivel minden ország érdekelt az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák megoldásában, jövő szeptemberre csúcstalálkozót hívott össze. Az eseményre meghívta Áder Jánost is.

2013. október 8. A Miniszterelnökség által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Ban Ki Munt, az ENSZ főtitkárát az Országházban 2013. október 8-án. Ban Ki Mun a Budapesti Víz Világtalálkozóra érkezett Magyarországra.

Az ENSZ főtitkára közölte, hogy magyarországi látogatása alatt találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Martonyi János külügyminiszterrel is, a Budapesti Corvinus Egyetemen pedig fiatalokkal találkozik.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.