Vízből és levegőből gyárt üzemanyagot az Audi

Zöld áram felhasználásával, vízből és szén-dioxidból állítanak elő gázolajat az Audi és partnerei által létrehozott, tegnap megnyitott üzemben.

Két úttörő technológia kombinálásával állít elő üvegházhatást növelő gázból szénsemleges üzemanyagot az Audi. A pénteken átadott, új üzemben zöld elektromos áram segítségével alkotóelemeire bontják a vizet, majd az így előállított hidrogént a légkörből kinyert szén-dioxiddal léptetik reakcióra. A magas hőmérsékleten (220°C) és nyomáson (25 bar) zajló, 70 százalékos hatásfokú folyamat eredményeként szénhidrogénekből álló, nagy energiatartalmú folyadék jön létre.

A svájci Climeworks CO2-kinyerő technológiáját hasznosító, drezdai üzem (jobbra) jelenleg naponta 160 litert képes előállítani ebből a folyadékból, ami 80 százalékban szintetikus gázolajjá alakítható át. Az így nyert “Audi e-gázolaj” nem tartalmaz aromás szénhidrogéneket, sem ként. Cetánszáma magas, kémiai tulajdonságai alapján tetszőleges arányban keverhető ásványi forrásból származó gázolajjal.

A projektet részben a német oktatás- és kutatásügyi minisztérium finanszírozta, és két éves kutatás előzte meg. Az üzemet már megnyitása előtt felvették a világ száz leginnovatívabb ökotechnológiai vállalatainak a listájára.

A Vezess.hu korábban beszámolt az Audi másik, nem kevésbé újszerű szintetikusüzemanyag-előállító projektjéről: az Audi e-gázt (szintetikus metánt) előállító üzeméből származó, szénsemleges üzemanyagot az Audi A3 Sportback g-tron gázüzemű autók vásárlói tankolhatják. Egy harmadik projektben pedig mikroorganizmusok segítségével igyekeznek e-gázolajat, illetve e-etanolt előállítani.

forrás: vezess.hu

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.