Vízen lebegő napelem-farm

Európa legnagyobb lebegő napelem-farmja készen áll az indulásra. Egy víztározón építették föl, a Heathrow repülőtér közelében, a napsugarakat arra akarják használni, hogy energiával lássanak el egy víztisztító telepet

A farm, amely akkora, mint nyolc futballpálya, a tervek szerint 5,8 millió kilowattóra áramot termel évente. A napelemek kitűnő energiaforrások, de itt nem elegendőek az önellátáshoz. – A napelemek csak akkor termelnek áramot, ha süt a nap. A víztisztító áramigénye nem csökken nullára éjjel sem, például éjszaka is kell vizet szivattyúznunk. Tehát nem lehet napelemekkel kielégíteni az összes energiaigényt. Ez egy átfogó, sok elemből álló stratégia része – mondja Angus Berry, a Thames Water energiamenedzsere.

A több mint 23 ezer panel mindegyikét levegővel töltött elemek tartják, amelyek tutajszerűen kapcsolódnak egymáshoz. Búvárok 177 horgonyt helyeztek el a tartály alján. Vezetékekkel szállítják partra az energiát, a néhány kilométerre lévő víztisztító telephez.

A fenntartása olcsóbb, mert a napelemeket gazdaságosabban lehet működtetni vízen.

– A napelemek és a vezetékek hidegen hatékonyabban működnek. Az egyik nagy előnye ezeknek a tartályban lebegő szerkezeteknek az, hogy lehűtjük a vezetékeket és a napelemeket. Ezzel a naperőmű is hatékonyabb, több áramot termel, mint ha egy mezőn építenék föl – magyarázza Nick Boyle, a Lightsource vezérigazgatója.

A napenergiával a víztisztító telep energiaigényének egyötödét lehet fedezni. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy olcsóbban jusson tiszta ivóvízhez mintegy 10 millió ember London körzetében és Délkelet-Angliában.

Ajánlott tartalom

Napenergiára vált a Pfizer, megvették az első erőművet

Ezzel a megállapodással a teljes észak-amerikai tevékenységének elektromos áram igényét képes lesz fedezni.