Vízenergia hajtja a Facebookot

Elindult a Facebook első, Amerikán kívüli adatközpontja Lappföldön, Svédországban. A létesítmény száz százalékban vízenergiával működik.

Az építkezés 2011. októberében kezdődött, a központot idén nyáron kezdték használni. Lulea részben az ideális hőmérséklet miatt választották: a kinti levegővel tudják hűteni a szervereket az év akár tíz hónapjában. Szintén fontos szempont valószínűleg, hogy Luleában kiemelkedően olcsó az áram. A 30 ezer négyzetméteres központ európai, afrikai és közel-keleti adatokat dolgoz fel, területe 11 focipályának felel meg. A Facebook korábban más adatközpontokban bérelt helyet magának, de 2009-ben úgy döntött, hogy inkább hazai pályán tárolja az adatokat. Az egész központot a vállalat mérnökei tervezték a semmiből, még magukat a szervereket is ők építették: ezek jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos szerverek.

Ajánlott tartalom

Világraszóló áttörés érkezhet a napelemek világában

A foszforeszkáló napkoncentrátorok (LSC)-k napsugárzást hasznosító eszközök, melyeket több területen, többek között napelemekben, vagy akár okosablakokban alkalmazhatnak.