Vízerőműre vett fel kölcsönt India

Több mint félmilliárd dolláros kölcsönszerződést írt alá India és a Világbank, az összegből eddigi legnagyobb vízerőművét építi fel a szubtrópusi ország.

Összesen 648 millió dolláros kölcsönszerződésről állapodott meg a Világbank a THDC India energetikai és építőipari konszernnel, az összegből a szubtrópusi ország eddigi legnagyobb kapacitású vízerőművét építek fel Uttarakhand államban. A projekt teljes költsége meghaladja az egymilliárd dollárt, az Alakhanda folyóra tervezett vízerőmű maximális teljesítményét 444 MW-osra tervezik, a Vishnugad Pipalkoti nevű erőmű évente több mint 1,6 millió kilowattórányi áramot termel majd. A projekt keretében felépül egy 65 méter magas diverziós gát a folyón, egy 13,4 kilométeres alagút, amelyben a nagy nyomású vizet a turbinákhoz terelik majd, valamint egy 3,4 kilométeres túlfolyóalagút. A projekt kivitelezőinek reményei szerint a megújuló energiaforrás használatával India több mint 1,6 millió tonnával csökkentheti éves szén-dioxid kibocsátását.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.