Vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett – írja az economedia.ro.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Bogdan Nicolae Stanescu, az energetikai vállalatokban az állami részesedéseket kezelő SAPE elnöke szerint a tárnicai (Tarnita) vízerőmű létfontosságú Románia energetikai biztonsága számára. A 215 hektáros vízfelületű tárnicai tó Kolozsvártól mintegy 30 kilométerre található, 1974-ben egy 45 megawattos erőművi blokkot építettek ide. A tervek szerint több száz méterrel magasabban alakítanának ki egy mesterséges tavat, ahonnan az alsóba szabadeséssel érkező víz termelné az elektromos energiát. A vizet a túltermeléses időszakokban, amikor olcsó a villanyáram, elektromos szivattyúkkal juttatnák vissza a kialakított tárolóba.

Az elképzelések szerint a tárnicai vízerőmű beépített teljesítménye 1000 megawatt lenne, négy blokkba elosztva. Az előzetes becslések alapján a beruházás költségei 1 milliárd euró (395,85 milliárd forint) körül lennének. A szakemberek egy része kétségbe vonja, hogy érdemes megépíteni a tárnicai vízerőművet. “Gazdaságilag nem indokolt” – nyilatkozta Virgil Popescu korábbi szakminiszter, aki 2020-ban leállította a projektet. Cristian Ilie, a bukaresti energiaügyi tárca államtitkára egy 2023-as konferencián azzal érvelt ellene, hogy “egy ilyen berendezés hatásfoka elég alacsony: 30-40 százalék”. A szivattyús energiatároló tárnicai erőmű megépítésének az ötlete az elmúlt évtizedekben többször felvetődött, legutóbb 2014-ben, Victor Ponta miniszterelnöksége idején. A projektet több kínai cég állítólagos érdeklődése ellenére leállították, többször újraindították, de előrelépés nem történt. Sebastian Burduja energiaügyi miniszter 2023-ban porolta le a tervet, a korábbi elképzelésekkel azonosan magánbefektetők bevonásával képzeli el a beruházást. A megvalósíthatósági tanulmányra tavaly kiírt közbeszerzési eljárásra egyetlen ajánlat sem érkezett, ezért azt januárban ismét kiírták. Szakértők becslései szerint az erőművet 8-10 év alatt lehetne kivitelezni.

Ajánlott tartalom

Fábián Gergely: jövő hétfőn indul az Otthonfelújítási program

Jövő hétfőn indul az Otthonfelújítási program, amely az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését támogatja európai uniós forrásból - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.