Vízgőz-koncentráció és klímaváltozás

A sztratoszféra vízgőz-koncentrációjának esése okozhatta a globális felmelegedés ütemének elmúlt években mért lassulását – állítják kutatók.

A Science tudományos folyóirat e heti számában megjelent cikk szerint az erősen üvegházhatású vízgőz légköri koncentrációjának 2000 után bekövetkező esése járulhatott hozzá ahhoz, hogy a 2000-2009 közötti évtizedben lassult a felmelegedés üteme az előző évtizedhez képest. (Az elmúlt tíz év ennek ellenére a valaha mért legmelegebb volt.) Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kutatója, Susan Solomon vezette szerzőgárda nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy miért csökkent a sztratoszféra vízgőztartalma, melyet elsősorban a trópusi légtérben felemelkedő levegő szabályoz.

A sztratoszféra (a Föld felszínéhez legközelebb található troposzféra fölött, és a mezoszféra (a légkör leghidegebb része 50-85 km magasságban) alatt helyezkedik el. A közepes szélességi körökön a sztratoszféra alsó határa 10, felső határa 50 kilométeres magasságban van, a sarkköröknél azonban már 8 kilométeres magasságban kezdődik. A sztratoszféra érdekessége, hogy a magasság emelkedésével nő a hőmérséklete.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.