Vízhűtéses napelem chip

Az IBM nyilvánosságra hozta egyik legújabb fejlesztését, egy napenergiát hasznosító mikrochip tömböt, amely hulladékhője egyszer talán sótalanító rendszereket fog meghajtani.

Bárki, aki már ejtett mobiltelefont vízbe, tudhatja, hogy a víz és a mikroelektronika általában nem jön ki jól egymással, írja a mernokbazis.hu. Az IBM zürichi laboratóriumában azonban már szinte közhellyé vált: a mikroprocesszorokba vájt mikrocsatornákon átfolyó víz már most is hűti a SuperMUC IBM szuperszámítógépét – az elvezetett hővel pedig a szomszédos épületeket fűtik. Múlt héten, egy kivételesen napos zürichi tetőtéren, az IBM nyilvánosságra hozta az egyik legújabb fejlesztésű technológia demó egységét: egy napenergia-termelő mikrochip tömböt, melynek hulladék hője egyszer talán sótalanító rendszereket fog üzemeltetni a Szaharához hasonló száraz helyeken. A cég már régóta ígéretet tett a rendszerre, a munka még jelenleg is folyamatban van, mindenesetre, most már lehetővé vált egy demonstrációs eszköz megtekintése.

Egy koncentrált fotovoltaikus (CPV) rendszer trükkje az, hogy egy nagy teljesítményű villamosenergia-termelő napelem tömböt helyeznek egy napfényt gyűjtő tányér fókuszpontjába (ellentétben a napfénykoncentrátorral, ami több napkövető tükröt fókuszál egy gőzfejlesztő egységre, ami meghajt egy turbinát). Az IBM CPV rendszerében a víz átfolyik a napelemek alapjain keresztül, és olyan hőmérsékletre hűti, amelyen a napfényből a leghatékonyabban tud elektromos áramot termelni. Ez két szempontból is győzedelmeskedik a hagyományos napenergia felett: egyrészt optimális hatékonyságot garantál, másrészt forró vizet termel, amit bármilyen más célra fel lehet használni – például egy multi-effekt forráspontú sótalanító rendszerben, ha az IBM választását nézzük.

-

Az IBM tetőterén a másfél méteres tükrözött tányér 150-szeres erősséggel koncentrálja a napenergiát a CPV chip prototípusára, ami olyan módon lett kifejlesztve, hogy maximalizálja a vízzel hűtött réteggel való hőkontaktust. Érdekes látványt nyújt maga az irányítószerkezet is: a fele elektronika, a többi azonban vízvezeték rendszer – valóban a tudományok érdekes keveréke. A berendezésre kötött laptop szerint 18%-os konverziós hatásfokkal működik a rendszer – „ami tiszteletre méltó egy prototípustól,” jellemezte Stephen Paredes, az IBM kollégája. A kutatás célja most az, hogy 40%-os vagy magasabb hatékonyságot érjenek el jobban hűtött CPV tömbökkel, amelyek meg tudnak birkózni a normális napsugárzás intenzitásának 5000-szeresével is. „Tudjuk, hogyan fejlesszünk számítógépek számára ilyen hűtő-csomagokat, úgyhogy bizonyosak vagyunk benne, hogy hozzá fogunk járulni a napenergiához” – tette hozzá Bruno Michel, az IBM ismertetést végző kollégája.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.