Vízkockázat-elemző szoftvert fejlesztett a WWF

Pénteken mutatta be a vízkészletek optimális felhasználását segítő modelljét a WWF természetvédelmi szervezet és a német DEG fejlesztési bank.

A jövőben online felületen elérhető alkalmazás vállalatok és befektetők számára egyaránt lehetővé teszi a vízhasználattal kapcsolatos üzleti kockázataik gyors felmérését – tájékoztatta a WWF Magyarország pénteken az MTI-t. A világ népességének 40 százaléka olyan területeken él, ahol szinte minden évben előfordul vízhiány. Több mint 900 millió ember számára nem elérhető az egészséges ivóvíz, és 2,7 milliárd azok száma, akik nélkülözik az alapvető vízközműveket. A természetvédelmi szervezet közleménye szerint a növekvő igény és a csökkenő készletek nemcsak az élővilágot és a lakosságot sújtják, de a gazdaság számára is bizonytalanságot jelentenek. Az édesvíz elérhetősége és minősége olyan kockázati tényezővé válhat vállalatok és befektetőik számára, amely nagymértékben befolyásolhatja az eredményességüket.

A WWF és a DEG ingyenes új alkalmazása egy online kérdőív segítségével számszerűsíti a beszállítói láncból fakadó vízkockázatokat, értékeli a termelés és az üzemelés vízigényét, alkalmas a befektetési portfóliók elemzésére, továbbá gyakorlati segítséget nyújt a kockázatok mérséklésére. A vízkockázat-elemző rendszer 235 ország és földrajzi terület adataival dolgozik, interaktív térképekkel és hasznos esettanulmányokkal szolgál. Az adatokat az adott vállalat sajátosságaival kombinálva a vízkockázat valamennyi aspektusát elemzi. A rendszer segít abban is, hogy ráirányítsa a figyelmet az éghajlatváltozás áttételes hatásaira – közölte a WWF.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.