Vízszigetelés napelemmel

Sokan tudjuk, hogy a napelemes rendszer hosszú távon nemcsak költségkímélő, de profit teremtő hatása is van.

Ki gondolná, hogy a napelemek segítségével, nemcsak energiát spórolhatunk, hanem a panelek adottságait kihasználva, komoly szigetelő funkciót is egyben megvalósíthatunk. Sokszor először problémaként fogalmazódik meg a panelek nagysága, amelynek legcélszerűbb helye a tető, hiszen, itt adott a több négyzetméteres terület, és a napfény így közvetlenül rásüt az elemekre, írja a napiotthon.hu.

A PVC alapanyagú tetőszigetelés esetén, könnyen rögzíthetjük a paneleket, bármelyik fajtájáról is legyen szó. Ez esetben a szigetelésre, egy teherbíró alumíniumtartót hegesztenek, mely megfelelő tartást biztosít. Előnyére írható, hogy a szigetelést a tartószerkezetnek köszönhetően nem kell átfúrni, így megszűnik a beázás veszélye is. A napelemeket csavarral rögzítik, így orkán erejű szél esetén sem kell aggódnunk az elmozdulásától.

A paneleken található vízlepergető vagy szigetelő anyag egyrészt az elemek élettartalmát növelik, hiszen megakadályozzák azok felmelegedését, másrészt segítségül szolgálhat a sugárzás kihasználásában. Kutatások szerint, a legeredményesebb rendszert a teljes rétegvastagságában fehér pigmentekkel rendelkező anyag nyújtja. A fehér szín taszítja a meleget, ezáltal számítások szerint 40 C fokkal alacsonyabb hőmérsékletűre melegszik a tető a nyári időszakban, a fekete vagy sötét bevonatúakkal szemben.

A vízszigetelő hatású napelemek borítása tetőszigetelésre alkalmas anyagából készül, felülete pedig fotoelektromos, mely szintén közvetlenül a PVC felületre csavarozható lapos, illetve meredek tető esetében is. Az előzetes kutatások szerint a beruházási költségünk egy családi kategóriáknak megfelelő napelemes áramellátó rendszer esetében 6-7 év alatt megtérül, majd ezután profitot termel.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.