Vízzel működő mobiltöltő

Itt a vízhajtású mobiltöltő! A neve PowerTrekk, és az üzemanyagcella technológiára szakosodott svéd myFC nevű cég terméke, amit a jelenleg zajló Las Vegas-i CES kiállításon jelentenek be, és ami remélhetőleg kereskedelmi forgalomban még idén elérhető lesz.

Az üzemanyagcella (fuel cell) egy olyan elektrokémiai folyamaton alapuló technológia, aminek segítségével magas hatásfokkal és környezetbarát módon állítható elő elektromos áram, írja az android.blog.hu. A hagyományos elemekkel és akkumulátorokkal szemben a fő előnye, hogy míg azokat ki kell cserélni vagy fel kell tölteni, addig az üzemanyagcellában csak az “üzemanyagot” kell pótolni. Itt a folyamathoz szükséges üzemanyag a hidrogén, amit a készülék a PowerPukk egységben található nátrium-sziliciddel reakcióba lépő vízből nyeri. Az oxidációs folyamatban oxidánsként a levegőből nyert oxigént használja. Az üzemanyagcella nem újdonság, de a kereskedelmi forgalomban is elérhető mobil formátum miatt mindenképpen ezt neveznénk a világ első vízhajtású mobiltöltőjének. A PowerTrekk várható ára 200€ körül alakul majd, míg a nátrium-szilicidet tartalmazó cserélhető PowerPukk egység 2€-ba fog kerülni. Nem csak a hétvégi kirándulók a célcsoport, a világ jelentős részén probléma az elektromos hálózathoz való hozzáférés, így várhatóan nagy lesz a keréslet a hordozható, pusztán víz hozzáadásával működtethető áramforrásra. A cég készül egy harmadik világnak szánt változattal is.

Megy négy áramforrás az erdőben, éppen kirándulnak. A vezetékes cimbora váratlanul lemarad, mikor kiderül, hogy nem elég a hosszabbítója. Az akkumulátoros kolléga is inkább visszafordul, mert már inkább egy jó újratöltésre vágyna, mint kirándulásra. A napelemes viszont sokáig bírja, de csak addig, amíg be nem borul. PowerTrekknek, bár hiányoznak a barátai, folytatja útját, és csillogó szemekkel tekint a további kihívások elébe. Ezt a kis mesét megnéztük volna olyan verzióban is, hogy egy sivatagban játszódik, végülis bolygónk szárazföldjeinek alig 33%-át teszik ki, na de ez már tényleg semmiség, valójában üdvözlünk minden új technológiát a kütyük világában.

Ajánlott tartalom

Környezetbarát tok a Samsung Galaxy A54 5G mobilodra

A telefonok védelme már nélkülözhetetlen, hiszen napi szinten használjuk ezeket az eszközöket. Mindezek mellett a környezettudatosság is fontosabbá vált, és szerencsére a piacon egyre több a környezetbarát telefontok.