Volkswagen-Elia együttműködés az elektromos autók hálózati áramtárolóként való használatára

A Volkswagen konszern töltéstechnológiai leányvállalata, az Elli, valamint a belga Elia hálózatüzemeltető cég együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá pénteken Berlinben az elektromos autók hálózati áramtárolási célra való felhasználásának vizsgálatáról az áramellátó hálózat stabilizálására.

Az együttműködés célja a “kétirányú töltés” technológiájának fejlesztése, népszerűsítése és kereskedelmi bevezetése. A kétirányú töltés technológiájával az elektromos autók és az elektromos áramellátó hálózat között mindkét irányban lehet majd energiát cserélni. Energiabőség idején a lakásokban telepített akkumulátorok, az úgynevezett “wallboxok” és az elektromos autók egyaránt szolgálhatnak elektromos energia tárolójaként, amit ellátási hiány, például a napenergia és a szélenergia hiánya esetén visszatáplálhatnak az elektromos hálózatba. Az elektromos autók tulajdonosai pedig bevételre tehetnek szert a hálózatba visszatáplált elektromos áram után, illetve energiabőség idején kedvezményes áron tölthetik fel az akkumulátorokat.

 A kétirányú töltés kereskedelmi bevezetése még “a jövő zenéje” ugyan, de a Volkswagen tájékoztatása szerint az ID modellcsalád járművei már rendelkeznek a szükséges technológiával, amit szoftverfrissítéssel lehet majd aktiválni. A Volkswagen nem hozta nyilvánosságra az együttműködés pénzügyi részleteit. Az Elia az 50Hertz hálózati szolgáltató leányvállalatán keresztül ismert Németországban.

 

mti

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.