Vörös káposztával a memóriáért és a karcsúságért

Vörös káposzta tele van glukozinoláttal – úgynevezett „közvetett antioxidánssal”- , tartalmazza a szervezet számára szükséges természetes méregtelenítő enzimeket. 100 gram nyers vörös káposztáben 196,5 milligramm polifenol van, amelyből 28,3 milligramm antocianin.

Ezek ugyanazok az antocianinok, melyek a zöldség élénk színéért is felelősek. Az antioxidánsok semlegesítik a káros szabad gyököket és kiöblítik őket a szervezetünkből. Az antocianinoknak hála lesz a vörös káposzta a legmagasabb rangú a keresztesvirágú zöldség.

A Texas A & M University kertészeti részlege szerint a „lilahagyma és a vörös káposzta rendelkezik ugyanazokkal az előnyökkel, mint a vöröshagyma és a zöld káposzta, de ehhez hozzájárul az antioxidáns szintje, mely javítja a memóriát.”

Amellett, hogy a vörös káposzta feltölt rosttal és vízzel, a zöldség antocianinjai a fogyásban is segítségedre lehetnek, hiszen két fontos hormon termelődését támogatja: a adiponectint (zsírégető) és a leptinét (elnyomja az étvágyat).
A vörös káposzta tele van nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal: káliummal, vassal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, cinkkel, rézzel, mangánnal, szelénnel.
Remek forrása a tiaminnak, riboflavinnak, folsavnak, étkezési rostoknak, a C, K és B6-vitaminoknak is. A sornak még nincs vége. A lila színű vörös káposzta tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat is.

Fogyaszthatjuk salátába vágva, de nyersen is.

Antioxidáns saláta

½ fej vörös káposzta vékonyra szeletelve
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
1 / 3 teáskanál tengeri só
1 evőkanál étkezési élesztő
Ízlés szerint erős paprika

Keverjük össze egy tálban a hozzávalókat, tálaljuk fűszernövényekkel, kelbimbóval, reszelt sárgarépával.

Sült vörös káposzta almával

Organikus kókuszolaj
2 közepes vöröshagyma, apróra vágva
1 nagy vörös káposzta
1 közepes alma
(½-1 liter bio almalé

1.    Megpirítjuk a hagymát az olajban. Rátesszük a káposztát és a feldarabolt almát. Pár percig pirítjuk.
2.    Hozzáadjuk az almalevet. Ne takard le teljesen a káposztát, másképp túl sok lesz a leve.
3.  Addig főzd, míg a káposzta porhanyós nem lesz. Ez kb. 1 óráig is eltarthat. Ha szeretnéd, édesítsd cukorral.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.