Vörös káposztával a memóriáért és a karcsúságért

Vörös káposzta tele van glukozinoláttal – úgynevezett „közvetett antioxidánssal”- , tartalmazza a szervezet számára szükséges természetes méregtelenítő enzimeket. 100 gram nyers vörös káposztáben 196,5 milligramm polifenol van, amelyből 28,3 milligramm antocianin.

Ezek ugyanazok az antocianinok, melyek a zöldség élénk színéért is felelősek. Az antioxidánsok semlegesítik a káros szabad gyököket és kiöblítik őket a szervezetünkből. Az antocianinoknak hála lesz a vörös káposzta a legmagasabb rangú a keresztesvirágú zöldség.

A Texas A & M University kertészeti részlege szerint a „lilahagyma és a vörös káposzta rendelkezik ugyanazokkal az előnyökkel, mint a vöröshagyma és a zöld káposzta, de ehhez hozzájárul az antioxidáns szintje, mely javítja a memóriát.”

Amellett, hogy a vörös káposzta feltölt rosttal és vízzel, a zöldség antocianinjai a fogyásban is segítségedre lehetnek, hiszen két fontos hormon termelődését támogatja: a adiponectint (zsírégető) és a leptinét (elnyomja az étvágyat).
A vörös káposzta tele van nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal: káliummal, vassal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, cinkkel, rézzel, mangánnal, szelénnel.
Remek forrása a tiaminnak, riboflavinnak, folsavnak, étkezési rostoknak, a C, K és B6-vitaminoknak is. A sornak még nincs vége. A lila színű vörös káposzta tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat is.

Fogyaszthatjuk salátába vágva, de nyersen is.

Antioxidáns saláta

½ fej vörös káposzta vékonyra szeletelve
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
1 / 3 teáskanál tengeri só
1 evőkanál étkezési élesztő
Ízlés szerint erős paprika

Keverjük össze egy tálban a hozzávalókat, tálaljuk fűszernövényekkel, kelbimbóval, reszelt sárgarépával.

Sült vörös káposzta almával

Organikus kókuszolaj
2 közepes vöröshagyma, apróra vágva
1 nagy vörös káposzta
1 közepes alma
(½-1 liter bio almalé

1.    Megpirítjuk a hagymát az olajban. Rátesszük a káposztát és a feldarabolt almát. Pár percig pirítjuk.
2.    Hozzáadjuk az almalevet. Ne takard le teljesen a káposztát, másképp túl sok lesz a leve.
3.  Addig főzd, míg a káposzta porhanyós nem lesz. Ez kb. 1 óráig is eltarthat. Ha szeretnéd, édesítsd cukorral.

Ajánlott tartalom

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.