Vörös szőnyeg a gyalogosoknak Bécsben

Jövő év elejétől kezdi meg működését a bécsi gyalogosügyi megbízott, Petra Jens, aki saját bevallása szerint úgy tekint a közterekre, mint a saját nappalijára. A gyerekekre és az idősekre külön odafigyel majd, a gyalogosok számára pedig főutakat alakítana ki.

Iskolakerülésügyi és kerékpárosügyi megbízott után a gyalogosoknak is lesz szakavatott képviselője Bécsben. A gyalogosügyi megbízott feladata, hogy szószólója, ügyvédje legyen a gyalogosoknak, akihez minden problémával oda lehet menni, és aki segíti a kommunikációt a felek között. A január elejétől hivatalba lépő Petra Jens célja, hogy megőrizze a gyalogos közlekedés arányát Bécsben – ami jelenleg 28% – és nagyobb elismertséget vívjon ki ennek a közlekedési módnak. „Azt szeretném, ha a városvezetés és a várostervezés vörös szőnyeget terítene ki a gyalogosok előtt” – magyarázza a Radio Wien-nek adott interjúban. Ennek megfelelően első dolga az lesz, hogy feltérképezze a bécsi gyalogút-hálózatot, „hogy lássuk, hol vannak még hiányosságok, min lehet még javítani. Elsősorban azt szeretném elérni, hogy a köztereket ugyanolyan értékesnek tartsák az emberek, mint a saját nappalijukat” – mondja. A legfontosabb úticélokat – boltokat, iskolákat, hivatalokat – összekötő gyalogos-főutakat alakítana ki minden kerületben, amelyek mentén a gyerekeket játszó- a felnőtteket pedig pihenőhelyek várnák. A tájékozódást könnyen érthető gyalogos-irányítórendszer segítené, amely amellett, hogy megmutatná, hogyan lehet A-ból B-be jutni, olyan dolgokra is felhívná a figyelmet, hogy hol kell például lépcsőkkel számolni.

Petra Jens külön szívügyének tekinti a gyerekeket és az időseket. A gyerekek és fiatalok esetében fontosnak tartja, hogy többet mozogjanak, és többet legyenek a köztereken. A közlekedés legveszélyeztetettebb és legsebezhetőbb résztvevőinek mégis az időseket tartja, akik szívesen intézik ugyan önállóan a mindennapos dolgaikat, de nagyon fontos számukra, hogy lakókörnyezetükben biztonságosan mozoghassanak. Ebben gyakran akár egy-egy túl gyorsan pirosra váltó lámpa is akadályozhatja őket. Éppen ezért a gyalogosügyi megbízott számára nem létezik jelentéktelen probléma. Az új bécsi gyalogosügyi megbízott egyébként azzal szerzett ismertséget magának, hogy 2006-ban 157 ezer aláírást gyűjtött azért, hogy a város komolyan foglalkozni kezdjen a kutyapiszok-problémával. Kezdeményezésének nagyszabású tisztasági kampány lett az eredménye.

Ajánlott tartalom

Bizonyos vírusok a mikroműanyagokra tapadva napokig fertőzőképesek maradnak a vízben

A gyomor és bélrendszeri megbetegedést okozó vírusok - ilyen például a rotavírus -, akár három napig is fertőzőképesek maradnak az édesvízben a mikroműanyagokhoz tapadva - állapították meg a Stirlingi Egyetem kutatói arra figyelmeztetve, hogy ez potenciális egészségügyi kockázatot jelent.