Vörös vércsék a bécsi belvárosban

Új lakókkal, öt kis vörös vércsével büszkélkedhet Bécs 6. kerülete, Mariahilf. A fészkükből kiesett madarak a Szent Aegyd-templom tornyában kaptak helyet, feladatuk, hogy a frászt hozzák a galambokra.

A körülbelül háromhetes fiókák az alsó-ausztriai Bagoly- és Ragadozómadár-állomás Haringsee-ről kerültek az osztrák fővárosba az AIRbase Mariahilf elnevezésű projekt keretében. A kezdeményezés célja, hogy tovább gazdagítsák a városrész „repülő” állatvilágát. Tavaly például két méhkaptárat helyeztek ki a Hotel Ibis tetejére, amelynek szorgalmas lakói azóta is friss mézzel látják el a szálloda vendégeit, idén pedig a vörös vércsék következtek. Az elképzelés szerint a ragadozómadarak után a denevéreket honosítják majd meg a kerületben. „Nagyon örülünk, hogy a projektünkkel új otthont adhatunk a vércséknek, és a kerületbe csempészhetünk egy darabka természetet” – magyarázza Susanne Jerusalem polgármester-helyettes.

A kis vércséket az első hónapban Gregor Hirsch eteti majd, aki igazi szakembere a vércséknek, és öt éve azon dolgozik, hogy helyreállítsa a városokban a galambok elől hálókkal és szögesdróttal elzárt természetes költőhelyeket. A kis vércsék egyébként már a repülést gyakorolgatják és felfedezőutakat tesznek a szűkebb környezetükbe. Ha megnőnek, puszta jelenlétükkel is a frászt hozzák majd a galambokra, akik nem igazán érzik magukat jól a vércsék közelében. Ráadásul a ragadozómadarak nem vetik meg a fiatal galambhúst sem, noha leginkább egerekkel táplálkoznak. Az AIRbase-projekt vezetője, Roland Gombotz abban reménykedik, hogy legalább az egyik hím madár visszatér majd az afrikai telelés után és családot alapít a Szent Aegyd-templom tornyában.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.