Vörösiszap tározót veszélyeztetne az Almásfüzitőre tervezett erőmű

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület nem támogatja a Bakonyi Erőmű Almásfüzitőre tervezett földgáztüzelésű erőművének létesítését, mert annak vízigényét a Dunából fedeznék, és felmérhetetlen kockázatot jelentene, hogy az óránként 70.000 köbméter vizet szállító vezeték az egykori timföldgyár vörösiszap tározóján haladna keresztül.

Szuhi Attila, az egyesület szóvivője az MTI-nek elmondta: az erőmű létesítését azért is ellenzik, mert évente 1.612 tonna nitrogén-oxidot, 65 tonna kormot és több mint 3.000 tonna szén-monoxidot juttatna a környék jelenleg is szennyezett levegőjébe. Az erőmű az ország harmadik legnagyobb nitrogén-dioxid kibocsátója lenne – tette hozzá.
A Bakonyi Erőmű Zrt. a 800 megawattos teljesítményű létesítmény környezetvédelmi engedélyezési eljárását 2009 végén indította el. A tervezett üzem Almásfüzitő külterületén épülne fel, az ország ötödik legnagyobb erőműve lenne – közölte az egyesület.
Környezetvédelmileg aggályos, hogy egy kilométeres távolságban két lakott terület található és a vállalat által megjelölt hatásterületébe Komárom keleti városrészei is beletartoznának. A Környezetkultúra Egyesület első fokon megfellebbezte környezetvédelmi felügyelőség által kiadott határozatot – mondta el Szuhi Attila.

Ajánlott tartalom

Gyermekotthonban élő fiatalokkal edzett Szoboszlai Dominik

A Telekomosok Fesztiváljának székesfehérvári állomásán, a Főnix Parkban tartott ingyenes Családi Sportnapon minden a fociról szólt. Az esemény fővendége Szoboszlai Dominik volt.