Vörösiszap per: elölről kezdik a tárgyalást

Változás történt a büntetőtanács összetételében, ezért elölről kezdik a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalását a Veszprémi Törvényszéken.

Szabó Györgyi tanácselnök hétfőn közölte: a tavaly szeptembertől megtartott 26 tárgyalási nap 10 000 oldalnyi iratanyagát kell újratárgyalni, a lényeges eljárási cselekmények megismétlésével együtt. Szabó szerint egyik ülnök személyének megváltozása miatt kell újratárgyalni az ügyet, mert ha a bíróság enélkül folytatná az eljárást, annak hatályon kívül helyezés lenne az eredménye a jogszabályi előírások alapján. A bíróság eredetileg hatósági tanúk meghallgatásával folytatta volna február 4. és 8. között a tárgyalást, ehelyett a vádirat újbóli ismertetése kezdődött el. A büntetőper tárgyalása kedden, a hétfőn elkezdett iratismertetéssel folytatódik. A Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, bár az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel. Több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A Mal-per, amiben a Mal Zrt. vezetői és munkatársai (összesen 15-en) állnak bíróság elé, tavaly szeptember 24-én kezdődött el. A 91 oldalas vádirat szerint többszörös kötelességmulasztás vezetett nyolc ember halálához, 226 ember sérüléséhez, a környezet szennyezéséhez, és több tíz milliárd forintos anyagi kárhoz, ezért az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért mindenkire. 2012. októberben közbenső ítéletében a Fővárosi Törvényszék megállapította a MAL Zrt. kártérítési felelősségét két, az iszapömlés kapcsán indított kártérítési perben. A bíróság kimondta: a cég a gátszakadással összefüggésben megsértette a felperesek, azaz az iszapkatasztrófa károsultjainak emberi méltósághoz, magánlakáshoz, testi épséghez és egészséghez fűződő személyiségi jogait.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.