Vrangel-sziget, a szocializmus hagyatéka az orosz sarkvidéki régióban

A Vrangel-sziget a Jeges tenger Oroszországi részén található. A sziget 2004-től az UNESCO Világörökség része. Az orosz sarkvidéki régiókban a megszűnt szovjet katonai bázisokat nem számolták fel, a képeken pedig látható az eredmény.

Viszont időközben a természet birtokba vette a területet és ma már jegesmedve anyák szülő helye az elhagyott házak és számos sarki bagoly, fehér liba, róka, rozmár és más állatok élő és menedék helye lett. Régen egy 200 fős tábor lakhelye volt. Kereskedelmi állomás, repülőtér, katonai bázis szerepét töltötte be a hely. Mára már csak több tonna üzemanyag, kenőanyag és veszélyes hulladék emlékeztett arra, hogy itt valaha emberek éltek, írja a greenprofit.hu.

A hordók rozsdásodnak, az üzemanyagtartályokból folyamatosan szivárog az üzemanyag, szennyezve ezzel a talajt. Olyan hordók vannak a tenger közelében, amik radioaktív anyagokkal szennyezettek. Ezek bármikor bekerülhetnek a tengerbe és kiszámíthatatlan károkat okozhatnak.

2004-ben a terület úgy kapta meg az UNESCO-tól a világörökség címet, ha rendbe teszi a területet Oroszország. Ez ma még nem kerülne sokba, de a munkák nagyon lassan haladnak vagyis sehogy. Hisz a Vrangel-sziget nem szerepel a Nemzeti cselekvési programban, ami a sarkvidéki tengeri környezet védelméről szól.

A fotókat készítette Gorshkov Szergej.

-

-

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.