Vulkáni hővel világítanák ki Kenyát

Az Olkaria erőmű a Kenyai Áramtermelő Vállalat, (Kengen), Japán, és más nemzetközi partnerek közös projektje, amely lassan kezd termőre fordulni.

– Már érzékeljük az együtmműködés hatásait olyan értelemben, hogy csökken az energia ára, és ez segít megőrizni a környezetet, segít a térség élővilágának védelmében – mondta a Kengen geotermikus fejlesztésekért felelős igazgatója, Abel Rotich. – Éppen most fejeztük be az Olkaria 4. projektet, ez a kétszáznyolcvan megawatt energia olajjal működő erőműveket vált ki, és harminc százalékkal csökkentette az áram fogyasztói árát. Harminc százalékos árcsökkenés óriási dolog a fogyasztóknak.

Az Olkaria projektnek két fő célja van: az energiatermelés és a környezet megőrzése. Négy erőmű épült a Hell’s Gate nemzeti park szívében, amely számos ritka állatfaj élőhelye.

A teljes létesítmény energiatermelő kapacitása 514 megawatt, kenyai mérnökök működtetik, akiket a feladatra az erőművek építése közben képeztek ki.

– Az első évben a dolgozóink teljes munkaidős képzésben részesültek a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökségnek köszönhetően – mondta el Rotich. – Így a szoftveres műveleteket és a kétkezi munkákat is kenyai szakemberek végzik.

Kenyában nem csak az energiaszektorban okoz kihívást a specializált munkaerő képzése. Japán éppen ezért egyre több területen működuik együtt Kenyával. A nairobi japán követségen erről kérdeztük a szigetállami diplomatákat.

– Azonosítottuk a lehetséges együttműködési területeket, ide tartozik az oktatás, az egészségügy, a gazdasági növekedéshez szükséges infrastruktúra, energetika, béke- és biztonságpolitika – mondta el Mikio Mori, helyettes misszióvezető. – Éppen ezért gondoltuk úgy, hogy Kenya jó helyszín lehet az általunk szervezett afrikai fejlesztési konferencia számára.

A Tokió Nemzetközi Konferencia az Afrikai Fejlesztésről (TIDAC) segítségével Japán igyekszik ösztönözni a fejlesztéseket a fekete kontinensen. A két kulcsterület az oktatás és a közösségfejlesztés.

Az Olkaria-projektben a konkrét vason túl nagy hangsúlyt fektetnek a helyi törzsi közösségek fejlesztésére is.

Maszai Mara korábbi lakhelyén áll ma az Olkaria négyes erőmű. Az átköltözés során új lakóhelyet kapott, de a Kengen iskolát is épített a közösségnek. A korábbi iskolában nyolcvannégy diák volt, a mostaniba kétszáz gyerek jár, háromtól tizenhat évesig. Az előző iskolában nem volt áram sem, ez is megoldódott.

2030-ig a kenyai kormány szeretné elérni, hogy a lakosok hetven százalékánál legyen villany. A hamarosan munkába álló Olkaria ötös erőmű is ezt az ambíciózus célt szolgálja majd.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.