Vulkánkitörés – Csökkenőben a hamufelhő koncentrációja

Szétterülőben van az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő, és folyamatosan csökken a koncentrációja – közölte Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton délben az MTI érdeklődésére.

Az Észak- és Nyugat-Európát befedő hamufelhő szombaton nulla óra körül érte el Magyarországot, és szombat reggelre már az ország egész területét lefedte. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy a légi közlekedést veszélyezteti.

A meteorológus elmondta, hogy a vulkáni hamu már a dél-európai országok felé is továbbterjedt. Az előrejelzések szerint a magasabb légrétegekben, 6 ezer méter fölött szombat délutánra már kitisztulhat az ég Észak- és Nyugat-Európa nagy része fölött, azonban ennél alacsonyabban még mindig nagy terület fölött lehet hamu a levegőben.
Bozó János közölte azt is, hogy az izlandi vulkán továbbra is működik, ontja magából a füstöt és a hamut. A most kilövellt hamufelhő azonban a jelenlegi modellezés szerint dél felé indul, majd nyugatra fordul, és várhatóan nem jön Európa felé. A bizonytalanság azonban továbbra is fennáll – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.