Jelentősen csökkent az elmúlt napokban az izlandi Eyjafjöll vulkán hamukibocsátása, és kissé gyengült a tűzhányó általános aktivitása is - jelentette ki csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek Steinunn Jakobsdóttir izlandi geológus.

Vulkánkitörés – Csökkent az Eyjafjöll aktivitása és hamukibocsátása

Jelentősen csökkent az elmúlt napokban az izlandi Eyjafjöll vulkán hamukibocsátása, és kissé gyengült a tűzhányó általános aktivitása is – jelentette ki csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek Steinunn Jakobsdóttir izlandi geológus.

Amíg elmúlt hetekben az Eyjafjöll fölé emelkedő hamuoszlop magassága “alig süllyedt 5 ezer méter alá, addig a tegnapi (szerdai) méréskor 3 ezer méteres volt” – mondta Jakobsdottir.
“Az oszlop, amely két héten át széles és magas volt, tegnap és ma már jóval kisebb” – tette hozzá.
A vulkáni tevékenység némileg gyengült, és visszatért arra a szintre, amelyen április végén állt, még mielőtt május elején ismét felerősödött.

A geológus szerint ha nem következnek be újabb földmozgások, és  ha a láva elfolyik, csökkeni fog a hamukibocsátás. Jakobsdóttir szerint ugyanakkor még mindig lehetetlen megjósolni, mikor ér véget teljesen az április 14-én kezdődött kitörés.
A hatalmas hamufelhő miatt az erupció kezdetekor egy hétre csaknem teljesen megbénult az európai légi forgalom. A vulkáni tevékenység két másik csúcsa idején szintén zavarok keletkeztek az európai légtérben.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a legnagyobb állattartótelep-fejlesztési program

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között - jelentette be közösségi oldalán az agrárminiszter.