Vulkánkitörés – Elhagyja a hamu Magyarország légterét, de jön újra

Hétfő délután 2 órára elhagyja az Izlandról származó vulkáni hamu Magyarország légterét; újabb hamufelhő belépése várható viszont 20 óra körül Győr-Moson-Sopron megye északnyugati csücskében – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, az úgynevezett trajektória számítások alapján a nyugati országhatár közelére “a 14 órára várt 6 ezer méter alatti szennyeződést a mostani modellfuttatás nem jelzi”, ezért valószínű, hogy 14 órára a légkör hamu általi szennyezettsége a teljes légtérben megszűnik.
A reggeli órákban egy nemzetközi kutatóintézet – az Anchorage Volcanic Ash Advisory Center (VAAC) – által kiadott adatok alapján 6 ezer méter alatt megközelítőleg Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém megye nyugati; Hajdú-Bihar-, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egészében, továbbá Békés-, Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részében volt hamuval szennyezett a légtér.

A 6 ezer méter feletti régióban a légtér ugyanakkor nagy valószínűséggel nem tartalmazott már vulkáni hamut.
Az OMSZ hangsúlyozta: a hamufelhő meteorológiai szempontból nem zavarja a déli irányba, illetve a déli irányból történő esetleges repülőforgalmat.
Újabb hamufelhő belépése várható viszont hétfőn 20 óra körül Győr-Moson-Sopron megye északnyugati csücskében. Ez azonban meteorológiai szempontból a repülést nem zavarja.
A meteorológiai szolgálat rámutatott: a vulkán hétfői kibocsátásából származó hamufelhő a következő 3-4 napon belül nem éri el az országot, viszont az estétől/éjszakától a vulkánból újonnan kiáramló hamu a hét közepére ismételten elérheti Magyarországot.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.