Vulkánkitörés – Határérték alatt volt a szállópor-koncentráció

Nem haladta meg a szállópor-koncentráció az egészségügyi határértéket a hétvégén – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) hétfőn az MTI-vel.

A Levegő Munkacsoport vasárnap azt közölte, hogy a péntek éjszakai és a szombat hajnali órákban, amikor Magyarország légterét elérte az izlandi tűzhányó hamufelhője, jelentősen megugrott a porszennyezettség a levegőben. Példaként Szegedet említették, ahol a korábban tapasztalt napközbeni, köbméterenkénti 10-30 közöttiről – szerintük – péntek éjfél körül 150 mikrogramm fölé emelkedett a levegőben a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM10) koncentrációja. (A napi egészségügyi határérték 50 mikrogramm).

A minisztérium hétfőn azt közölte, hogy a szállópor-koncentráció napi átlagai a tavaszi időszakra jellemző tartományban mozogtak április 15-18. között.
Az értékek az ország keleti felében pénteken több állomáson megnövekedtek, azonban a néhány órás emelkedés után a szennyezettség szintje gyorsan csökkent, így a napi átlag ott is határérték alatt volt.
A szennyezettség megemelkedésének okáról csak a porminták összetételének elemzése után lehet pontosabb képet kapni, ezután lesz látható, hogy a vulkáni hamu milyen mértékben jelent meg a felszín közelében – olvasható a KvVM közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) légszennyezettségi referenciaközpontja a péntek déltől vett szállópor-minták összetételét vizsgálja. Az OMSZ tájékoztatása szerint az izlandi kitörésből származó porfelhő 6-7 ezer méteres magasságban érte el Magyarország területét pénteken éjjel, és hétfő délután hagyta el a légteret – közölte a minisztérium.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.