Vulkánkitörés – Kedd reggelre ismét itt a vulkáni hamufelhő

Egy déli irányból érkezett légtömeg “kicserélte” a levegőt az országban, de a vulkáni hamufelhő előreláthatólag kedd reggelre ismét elérheti Magyarországot – mondta Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa hétfőn az MTI-nek.

A vulkáni hamu hétfő délután elhagyta az ország légterét, az előrejelzések azonban arra figyelmeztetnek, hogy az éjszakai órákban változik a légmozgás iránya, így kedd reggelre az ország északnyugati felét ismét elérheti a hamufelhő a felszíntől hatezer méteres magasságig – hívta fel a figyelmet.
Üveges Zoltán közlése szerint az izlandi vulkán aktivitása egyre csökken.
Az adatokat az OMSZ a brit meteorológiai szolgálat egyik alvállalatától, a vulkáni hamu előrejelző központtól kapja. Az adatok – amelyek a hamu koncentrációjára vonatkoznak – hatóránként érkeznek a magyar központba, ahonnan továbbküldik azokat a légtérbiztonságért felelős hatóságnak, a HungaroControlnak.

A londoni központ úgynevezett terjedési, ülepedési modellel dolgozik, amely a vulkánból származó hamu terjedését szimulálja, ez egyébként az egyik legfejlettebb rendszer a világon. Európában egyetlen hasonló központ van a franciaországi Toulouse-ban, de az nem foglalkozik az izlandi térséggel – magyarázta Üveges Zoltán.
A londoni központból származó információkat Magyarországon kiegészítik a saját – már az időjárás előrejelzésére vonatkozó – adatokkal, majd a hatóságok döntenek a légtér biztonságát szavatoló intézkedésekről.
Ebben a rendszerben általában a “jobb félni, mint megijedni” elv érvényesül; ugyan a vulkáni hamu előrejelzésnek is vannak korlátai, de egyelőre ez a legmegbízhatóbb információ, amelyre a légügyi hatóságok támaszkodhatnak Európában – mondta a meteorológus.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.