Vulkánkitörés – Kedd reggelre ismét itt a vulkáni hamufelhő

Egy déli irányból érkezett légtömeg “kicserélte” a levegőt az országban, de a vulkáni hamufelhő előreláthatólag kedd reggelre ismét elérheti Magyarországot – mondta Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa hétfőn az MTI-nek.

A vulkáni hamu hétfő délután elhagyta az ország légterét, az előrejelzések azonban arra figyelmeztetnek, hogy az éjszakai órákban változik a légmozgás iránya, így kedd reggelre az ország északnyugati felét ismét elérheti a hamufelhő a felszíntől hatezer méteres magasságig – hívta fel a figyelmet.
Üveges Zoltán közlése szerint az izlandi vulkán aktivitása egyre csökken.
Az adatokat az OMSZ a brit meteorológiai szolgálat egyik alvállalatától, a vulkáni hamu előrejelző központtól kapja. Az adatok – amelyek a hamu koncentrációjára vonatkoznak – hatóránként érkeznek a magyar központba, ahonnan továbbküldik azokat a légtérbiztonságért felelős hatóságnak, a HungaroControlnak.

A londoni központ úgynevezett terjedési, ülepedési modellel dolgozik, amely a vulkánból származó hamu terjedését szimulálja, ez egyébként az egyik legfejlettebb rendszer a világon. Európában egyetlen hasonló központ van a franciaországi Toulouse-ban, de az nem foglalkozik az izlandi térséggel – magyarázta Üveges Zoltán.
A londoni központból származó információkat Magyarországon kiegészítik a saját – már az időjárás előrejelzésére vonatkozó – adatokkal, majd a hatóságok döntenek a légtér biztonságát szavatoló intézkedésekről.
Ebben a rendszerben általában a “jobb félni, mint megijedni” elv érvényesül; ugyan a vulkáni hamu előrejelzésnek is vannak korlátai, de egyelőre ez a legmegbízhatóbb információ, amelyre a légügyi hatóságok támaszkodhatnak Európában – mondta a meteorológus.

Ajánlott tartalom

Gaemi tájfun: a legmagasabb riasztás van érvényben Kínában

A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.