Vulkánkitörés – Magyarországon már alig beazonosítható a hamufelhő

Már alig beazonosítható a szerdai izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő Magyarország térségében, a műholdképek alapján az ország déli, dél-nyugati részében még látható, de már nagyon alacsony a koncentrációja – mondta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton kora délután az MTI érdeklődésére.

A szakember hozzátette: az áramlási sajátosságok miatt azonban Magyarország érintett térség marad.
Az Észak- és Nyugat-Európát befedő hamufelhő szombaton nulla óra körül érte el Magyarországot, és szombat reggelre már az ország egész területét lefedte. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy a légi közlekedést veszélyezteti.
A meteorológus elmondta, hogy az újabb kitörésekből származó hamufelhő a következő két-három napon szinte biztosan nem éri el Magyarországot.
Bozó János hangsúlyozta, hogy a levegőben szálló por koncentrációja nem változott.

Ajánlott tartalom

Algák eddig nem látott 3D-modelljeit alkották meg magyar kutatók

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársai háromdimenziós vizualizáció segítségével alkották meg az algák valósághű térbeli modelljeit, amelyek segítségével hamarosan tankönyvek lapjain, múzeumok kiállításain fogják szemléltetni a vízi mikrovilág lélegzetelállító formai sokféleségét, emellett a kutatók algabiomassza-becslést lehetővé tévő számításait a vízminőség-vizsgálatokban napi szinten is alkalmazni fogják.