Vulkánkitörés – Magyarországon már alig beazonosítható a hamufelhő

Már alig beazonosítható a szerdai izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő Magyarország térségében, a műholdképek alapján az ország déli, dél-nyugati részében még látható, de már nagyon alacsony a koncentrációja – mondta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton kora délután az MTI érdeklődésére.

A szakember hozzátette: az áramlási sajátosságok miatt azonban Magyarország érintett térség marad.
Az Észak- és Nyugat-Európát befedő hamufelhő szombaton nulla óra körül érte el Magyarországot, és szombat reggelre már az ország egész területét lefedte. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy a légi közlekedést veszélyezteti.
A meteorológus elmondta, hogy az újabb kitörésekből származó hamufelhő a következő két-három napon szinte biztosan nem éri el Magyarországot.
Bozó János hangsúlyozta, hogy a levegőben szálló por koncentrációja nem változott.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.