Vulkánkitörés – Magyarországon már alig beazonosítható a hamufelhő

Már alig beazonosítható a szerdai izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő Magyarország térségében, a műholdképek alapján az ország déli, dél-nyugati részében még látható, de már nagyon alacsony a koncentrációja – mondta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton kora délután az MTI érdeklődésére.

A szakember hozzátette: az áramlási sajátosságok miatt azonban Magyarország érintett térség marad.
Az Észak- és Nyugat-Európát befedő hamufelhő szombaton nulla óra körül érte el Magyarországot, és szombat reggelre már az ország egész területét lefedte. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy a légi közlekedést veszélyezteti.
A meteorológus elmondta, hogy az újabb kitörésekből származó hamufelhő a következő két-három napon szinte biztosan nem éri el Magyarországot.
Bozó János hangsúlyozta, hogy a levegőben szálló por koncentrációja nem változott.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.