Két év alatt nyolcszorosára nőtt a különféle környezetbarát projektek finanszírozását célzó úgynevezett „zöld kötvények” összértéke a Wall Street-i tőzsdén, és nulláról 2,6 milliárd dollárra bővült a részvényalapok mértéke is.

Wall Street: a zöld energiás befektetéseké a jövő

Két év alatt nyolcszorosára nőtt a különféle környezetbarát projektek finanszírozását célzó úgynevezett „zöld kötvények” összértéke a Wall Street-i tőzsdén, és nulláról 2,6 milliárd dollárra bővült a részvényalapok mértéke is.

A nemzetközi pénzpiaci trendek alapján egyértelműen látszik, hogy a megújulóenergetika egyre vonzóbb befektetést jelent, köszönhetően az infrastrukturális költségek drasztikus csökkenésének, valamint a várható profit növekedésének – írta a Smartinvest.hu a Bloomberg elemzése alapján.

Többévnyi hezitálás és mérlegelés után a Wall Street befektetői úgy tűnik, elkezdtek valóban hinni a megújulóenergetika kínálta üzleti lehetőségekben.

A közölt adatok szerint ma több milliárd dollár tőke áramlik az egyes megújuló energiaforrásokkal és környezetbarát megoldásokkal foglalkozó cégekhez. Részvényalapokról, a zöld kötvényekről és a különféle projektcégekről van szó.

Az okok:

az ingatlanbefektetők zöld projektekbe fektetnek, mert számukra vonzó az állami támogatás és az adókedvezmény

a megújuló energiaforrásokra épülő infrastruktúra költségei drasztikus mértékben csökkentek az elmúlt évek során

mindez együtt biztonságosabb megtérülést kínál, mint a hagyományos energiaprojekteké

2014-ben az amerikai napenergiacégekbe összesen 2,6 milliárd dollár folyt be részvényalap formájában, miközben 2009-ben ez az érték nullát mutatott. A zöld kötvények szintén remekül teljesítenek, hiszen 2012 és 2014 között megnyolcszorozódott az ezekbe invesztált összegek értéke, ami 2014-re mintegy 40 milliárd dollárt jelentett.

A projektcégekbe forgatott tőzsdei invesztíció a korábbi két év 2,5 milliárd dolláros szintjéről legutóbb 4 milliárd dollárra emelkedett.

forrás: 24.hu

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.