Warren Buffet is lithiumba fektet

Miután az elmúlt egy évben megháromszorozódott a lithium ára a világpiacon, ma már nem egyszerűen egy fontos árupiaci termékről beszélünk, amelyre szükség van az elektronikai piacon, hanem egy olyan termék, amely meghatározza az energiaipari forradalmat.

A keresleti helyzet, amit az elektromos autók piacának növekedése, az ipari méretű energitárolási rendszerek jelentenek, új iparbirodalmakat szülhetnek, és komoly konszolidációs folyamatot indíthatnak el a lithium bányászatban érdekelt cégek körében. Ez a paic nem fog lassítani és nem vár senkire – idézi az oilprice.com az egyik bányatársasáég vezetőjét. Az előrejelzések évi legalább 11 százalékos növekedésről szólnak a globális lithium piacon, aminek értéke 2023-ra elérheti a 46,2 milliárd dollárt. Megjegyzi az olajipari portál, hogy Warren Buffet nem meglepő módon jelentős összegeket fektet ebbe az ágazatba.

Az elemzők emlékeztetnek, hogy az európai országokban komoly szabályozói nyomással serkentik nagyobb fordulatra az elektromos járművek paicát. A német felsőház a napokban fogadott el egy javaslatot, ami szerint 2025-től csak elektromos autók közlekedhetnek az ország úőtjain, és Kínai is erőteljesen fejleszti ezt a szektort írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

A cseh képviselőház után a szenátus is megszavazta az energetikai árplafon bevezetését

A cseh képviselőház után kedden este a szenátus is megszavazta a kormány által előterjesztett energetikai árplafon, az áram és a földgáz árának maximalizálását. Az energiatörvény módosítását most már csak az államfőnek kell aláírnia, hogy életbe léphessen. Ez azonban formalitásnak tekinthető, mert Milos Zeman már jelezte, hogy egyetért az intézkedéssel.