Washington a már nem használt olajkutak végleges lezárását akarja

Az amerikai kormányzat kötelezni akarja az olajcégeket, hogy véglegesen zárják le a Mexikói-öbölben lévő, immár nem használt mintegy 3500 olajkútjukat, s bontsák le az ezekhez tartozó kitermelő platformokat, olaj- és gázvezetékeket.

Az erről szóló új szabályozást szerdán tették közzé Washingtonban.
Ken Salazar belügyminiszter közleményében leszögezte: mihelyt a kitermelés befejeződött, a tengereken működő olajcégeknek törvényi kötelezettségük van létesítményeik lebontására. Az új szabályozás szerint azokat az olajkutakat kell majd véglegesen lezárni, amelyeket már legalább öt éve nem használnak.
A Mexikói-öbölben 1947-ben kezdődött meg a tengerfenék alatti olajkészletek kibányászása, s azóta mintegy 40 ezer olajkutat létesítettek. Ezek közül mintegy 3500, már használaton kívüli kutat pusztán biztonsági szelepekkel zártak le, ami sokkal megbízhatatlanabb módszer, mint a végleges elfojtás. Emellett mintegy 650 kitermelő platformot kellene szétszerelni és eltávolítani az új szabályok szerint.

A Mexikói-öböl az amerikai olajipar központja: egy 2007-es tanulmány szerint az Egyesült Államok gáz- és olajfogyasztásának egynegyede innen származik. Ugyanakkor idén egy hatalmas olajkatasztrófa színhelyévé vált, s ez nyilván szerepet játszott a mostani szigorításban: a Deepwater Horizon olajkitermelő platform április végi robbanását és elsüllyedését követően mintegy 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj ömlött a tengerbe. A szivárgást végül elfojtották, de így is ez lett a legsúlyosabb természeti katasztrófa az Egyesült Államok történetében.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit