Whiskyt gyártanak szélenergia segítségével

A Brown-Forman, amely többek között a Jack Daniel’s-t gyártja, szerződést kötött egy energetikai céggel Kansas államban. A Solomon Forks szélfarm hamarosan az italgyártó villamos energia szükségletének közel egészét biztosítja szélenergiából.

Mintegy 30 megawatt tiszta energia átvételére kötött szerződést a Jack Daniel’s, a Canadian Mist, a Chambord gyártója, a Brown-Forman. A párlatokat és borokat is gyártó vállalat komoly fenntarthatósági célokat tűzött ki maga elé 2012-ben. Ezek közé tartozik az is, hogy az akkori mértékhez képest, 2023-ra 15 százalékra csökkentik az üvegház hatású gázok kibocsátását. Ennek része a most megkötött megállapodás. A 30 megawattnyi, szélerőműből előálló tiszta villamos energia az USA-ban működő gyártóegységek és desztillálók energiaszükségletének 90 százalékát fedezi. A Solomon Forks nevű farmot az Infinity Renewables építi Colby megyében, írta az origo.hu.

Az 50 ezer hektáron elterülő szélfarm teljes kapacitása 160 megawatt lesz. A kivitelezési munkálatok még idén elkezdődnek, és 2019-ben befejeződnek. A létesítmény a T-Mobile és a Target részére is szolgáltat majd energiát. A Jack Daniel’s gyártója 15 éves kötelezettséget vállalt a villamos energia átvételére.

Ajánlott tartalom

Magyar cég fejlesztette ki a napelemes járdát

Ha valaki napelemeket emleget, valószínűleg mindenkinek a házakra szerelhető lakossági megoldások, esetleg a nagy szolárparkok jutnak eszünkbe. Pedig egy magyar vállalkozásnak már 2015-ben kipattant a fejéből, hogy lehetne ezt másképp is csinálni.