WISBA – Harmadik alkalommal indítanak fenntartható építészeti programot egyetemi hallgatók számára

A Wienerberger Fenntartható Építés Akadémia 2015-ben immár harmadik alkalommal hirdet szakmai programot.

A program célja az, hogy segítse az építész és mérnök hallgatókat a fenntartható építészet terén szerzett ismereteik bővítésében. Az ausztriai, belgiumi, magyarországi, olaszországi, lengyelországi és svájci egyetemeken tanuló hallgatók 2015. június 14-ig jelentkezhetnek. A hallgatók a képzésben való részvételért kreditpontot kapnak, amelyeket a résztvevő egyetemek elismernek.

Bécs, 2015. április14. „A programban való részvétel hihetetlen lehetőség volt számomra, és egyben csodálatos kihívást is jelentett, ahol rengeteget tanulhattam a fenntarthatóságról. Segített rájönni arra, hogy ez az az út, amelyen a szakmai karrierem során haladni szeretnék.” mondta az élményeiről Aranzazu Ceron, a 2014-es WISBA kurzus egyik résztvevője.

Létfontosságú, hogy már az oktatásban megismertessék a fenntartható építészet alapjait.

Az, hogy az épületeket hol és hogyan építik fel, számtalan módon befolyásolja az ökoszisztémát. Amikor a világban csak szűkösen állnak rendelkezésre az erőforrások, ugyanakkor nő az energia iránti igény, ésszerű lehet növelni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére és az épületek által a környezetre gyakorolt általános negatív hatások minimalizálására irányuló erőfeszítéseket. A fenntartható építészethez kapcsolódó koncepciók szélesebb körű elfogadása és megvalósítása érdekében létfontosságú, hogy már az oktatásban megismertessék a fenntartható építészet alapjait. Ebből a szempontból az elméleti alapelvek és a gyakorlati képzések egyaránt fontosak.

A WISBA nemzetközi képzési programja elmélyíti a fenntartható építészettel kapcsolatos ismereteket a jövő építészei és építőmérnökei között.

A Wienerberger Fenntartható Építés Akadémia (WISBA) egy 2013-ban indult nemzetközi oktatási program, melynek célja az, hogy segítse az építész és mérnök hallgatókat a fenntartható építészet terén szerzett ismereteik bővítésében. A WISBA arra vállalkozott, hogy nemzetközi eszmecserét kínál az egyetemi hallgatóknak olyan szekértők részvételével, akik a fenntartható építészet terén tevékenykednek, és óriási gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. Ugyanakkor a program az építőmérnökök és az építészek interdiszciplináris eszmecseréjét is elő kívánja segíteni annak érdekében, hogy még szélesebb körben megértsék és az építőiparban is meg lehessen honosítani a fenntarthatóságot.

Heimo Scheuch, a Wienerberger AG elnök-vezérigazgatója a programmal kapcsolatban elmondta: „A Wienerberger a jövő építőipari szakembereivel együtt aktívan részt kíván venni a fenntartható építészet jövőjének formálásában. Ezért büszke vagyok arra, hogy a WISBA támogatja a fiatalokat és azok innovációs képességeit”. Niels De Temmerman, a brüsszeli Vrije Universiteit tanára szerint: „Mentorként öröm látni, hogy milyen sok tehetséges és elkötelezett építész- és mérnökhallgató vesz részt a WISBA workshopokon. Teamként megbirkózva a problémákkal és megoldásokat találva ők is hozzájárulnak a jövő fenntartható építészeti környezetének megvalósításához. Valóban ők jelentik a jövőt.”

24 hallgató kap lehetőséget arra, hogy részt vegyen a programban. A WISBA 2015 jelentkezési kérelmei 2015. június 14-ig adhatók be.

A 2015-ös kurzusnak Ausztria, Belgium, Magyarország, Olaszország, Lengyelország és Svájc ad otthont, a grazi műszaki egyetem, a zürichi ETH egyetem, a pisai egyetem, a varsói műszaki egyetem, a leuveni katolikus egyetem, a brüsszeli Vrije Universiteit, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem együttműködésével. Az építész- és mérnökhallgatók az említett országokból 2015. június 14-ig jelentkezhetnek a kurzusra. Minden országból négy, összesen 24 hallgató kap lehetőséget arra, hogy részt vegyen a különböző modulokból álló programban, úgy mint a nyitó konferencia, a különböző workshopok és az eredményeket kiértékelő záró konferencia. 2015. szeptembertől decemberig a hallgatók projekt teameket alkotva dolgoznak a „2226-os épület” – egy innovatív low tech irodaépület Ausztriában – esettanulmányán alapuló két kutatási téma különböző aspektusain, a fenntarthatóság és az építés kiváló szakértőinek tudományos mentorálásával. A workshopok helyszínei Varsó, Budapest, Brüsszel és Pisa lesznek. A program nyelve az angol.

A projekttémákra, időpontokra, határidőkre és jelentkezési feltételekre vonatkozóan a www.wisba.wienerberger.com honlapon található minden szükséges információ. A workshopokon való részvétel költségeit, a dokumentációkat, az utazási költségeket, a szállást és az étkezést is beleértve, a Wienerberger fedezi. Az előző kurzushoz hasonlóan, a program befejezése után a hallgatók egy részének lehetőséget kínálnak arra, hogy szakmai gyakorlaton vegyen részt a Wienerbergernél.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.