WWF: harminc óránként eltűnik egy orrszarvú

A Természetvédelmi Világalap (WWF) információi szerint 2010 első félévében összesen 230 orrszarvút öltek meg vadorzók a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Átlagosan tehát harminc óránként pusztult el egy szélesszájú vagy egy keskenyszájú orrszarvú. A vadorzás hasonlóan kegyetlen méreteket csak az 1970-es években öltött.
A környezetvédelmi világszervezet becslései szerint hasonlóan kritikus a helyzet a szomszédos Zimbabwében is, ahol az állatok állománya 2007-ig megerősödött, de a két évvel ezelőtti vitatott parlamenti választások óta a régióban kaotikus állapotok uralkodnak és elharapózott a vadorzás.
“A szarvak Afrikából elsősorban Vietnamba kerülnek, ahol porrá zúzott állapotban kétes, gyógyhatású szerként alkalmazzák őket” – mondta el Stefan Ziegler, a WWF fajtavédelmi szakértője.
A WWF szerint Afrikában meg kell erősíteni az ellenőrzést, és végre érvényt kell szerezni a vadorzók elleni törvényeknek. Gyakran ugyanis még csak megközelítőleg sem merítik ki az eljárások során a lehetséges büntetési mértéket.
Ugyanakkor az importáló országban, Vietnamban megfigyelhető joghézag is kedvez a csempészetnek: bár a szarvval való kereskedelmet büntetik, birtoklása megengedett.

A WWF kezdeményezésére Hanoiban dél-afrikai kormányképviselők delegációinak részvételével ülést szerveztek, amelyen jelenleg vietnami kollégáikkal a vadorzás és az orrszarvúakkal való kereskedelem elleni harc megfelelő lépéseiről tanácskoznak.
“A vadorzás elterjedése nagy veszélyt jelent az orrszarvúak számára. Az állatok nem szaporodnak elég gyorsan ahhoz, hogy ellensúlyozzák a kilövések miatti erőteljes létszámcsökkenést” – mondta el Ziegler.
Csak Zimbabwében tizenöt százalékkal csökkent a szélesszájú és a keskenyszájú orrszarvúk állománya. 2007 és 2009 között Afrika hét államában összesen 470 orrszarvút terítettek le törvénytelenül.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.