Szűcs József írja: Amerikai energetikusok számítása szerint ha az emberiség a következő két évtizedben átáll a megújuló energiák hasznosítására, a hatalmas ráfordítás már 2030-ra megtérülhet abból a megtakarításból, amely a feleslegessé váló szén, olaj és gáz kitermelésének, szállításának és energiává történő alakításának árából fakad.

WWS – A jövő útja?

Szűcs József írja:
Amerikai energetikusok számítása szerint ha az emberiség a következő két évtizedben átáll a megújuló energiák hasznosítására, a hatalmas ráfordítás már 2030-ra megtérülhet abból a megtakarításból, amely a feleslegessé váló szén, olaj és gáz kitermelésének, szállításának és energiává történő alakításának árából fakad.

Mi több, jórészt megóvható lesz a Föld a katasztrofális felmelegedést okozó káros gázok kibocsátásától is.

A Mark Delucchi, a Kaliforniai és Mark Jacobson, a Stanford Egyetem kutatója által a Scientific American szakfolyóiratban megjelentett, képes-ábrás-grafikonos háttéranyaggal kiegészített tanulmánya szerint a bolygó jelenlegi energiakapacitása összesen 12 terrawattnyi (tW). Az igény 2030-ig 16,9-re tW-re növekszik. Ha haladéktalanul hozzákezdünk a megújuló energiaforrások kiaknázásához, azokkal 11,5 tW-nyit lehet majd előállítani. Ám hogy ez megvalósítható legyen, 3,8 millió széltornyot, 80 000 napfényt és hőt hasznosító, valamint 9 000 kisebb-nagyobb, különféle vízierőművet kell üzembe állítani.
A két szakértő számításai szerint 2030-ban a 11,5 tW-nyi megújuló energiaforrást hasznosító erőművek teljesítményének a felét a szél-, 41 százalékát a nap-, 9 százalékát pedig a vízerőművek biztosítják majd.
A kutatók igen szemléletesen tizenkét különféle energiaforrás lényegét, előnyét és hátrányát elemezték a széntől a nukleáris energián át az árapály hasznosításáig. Nem tagadták, hogy szükséges lesz ma még drága anyagok használatára, azok olcsóbbá tételére, sőt később újak kitalálására is.
A földi, vízi és légi járművek hajtóműveinek kevésbé szennyezőkkel való felváltása különösen bonyolultnak ígérkezik. Még ha meg is valósul a WWS-program (a rendszer angol rövidítése a wind, water, sol – a szél, víz és nap szavak kezdőbetűből adódik), a 2030-ban szükséges 16,9 tW-nyi és a megújuló forrásokra támaszkodó erőművekben előállított 11,5-tW-nyi energiamennyiség közötti 5,4 tW-nyi különbözet a fosszilis energiahordozókat (olajat, szént és gázt) használó, légszennyező járművek és háztartások emésztik majd fel.
A rendkívül alapos és meggyőző tanulmány szerzői szerint tervük megvalósításának legfőbb akadálya azonban ma még a politikai akarat hiánya.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.