Zaggyal szennyeződött az Aranyos folyó

Zagy került hétfőn a Cupru Min bányavállalat szászavinci zagytározójából az Aranyos folyóba – közölte az erdélyi Fehér megye környezetvédelmi őrsége.

A Mediafax hírügynökség keddi jelentése szerint a balesetet a zagytározóban meggyűlő víz kontrollált leürítésére használt berendezés meghibásodása okozta. A környezetvédelmi ügynökség illetékese az MTI-nek kedden elmondta, egy 1988 óta kiiktatott berendezés esett szét a korrózió következtében, ez okozta a zagy kijutását. Hozzátette, mintegy három és fél órán át ömlött a régi leürítő rendszeren keresztül zagy a tározó völgyében folyó patakba, amelyik pár kilométerrel tovább az Aranyos folyóba ömlik. A Cupru Min társaság értesítette a környezetvédelmi hatóságokat, és vállalta a felelősséget a környezetszennyezés miatt. A környezetvédelmi ügynökség azt közölte, hogy az ügy kivizsgálása után pontos adatokat közöl a szennyezés mértékéről. Az előzetes becslések szerint mintegy hatezer köbméter zagy folyt ki a tározóból. A Cupru Min társaság szóvivője szerint azonnal észlelték a balesetet, és jelentős erőfeszítéseket tettek a kiömlő iszap megfékezésére. A társaság egy egész sor erőgépet vitt a helyszínre, amelyekkel több mint 2500 köbméter kőből készítettek rögtönzött gátakat az iszap útjába.

Danut Emil Halalai – aki éppen keddig vezette a környezetvédelmi őrséget, és a nap folyamán Fehér megye prefektusi tisztségébe iktatták be – az Agerpres hírügynökségnek elmondta, szerda reggelre válságtanácskozásra hívta össze az érintett intézmények képviselőit. A prefektus úgy tudta, hogy nem észleltek halpusztulást az Aranyos folyóban. Hozzátette: ez annak is köszönhető, hogy Román Vizek társaság nagy mennyiségű vizet engedett a Topánfalva (Campeni) fölötti víztározóból az Aranyosba, és ezzel felhígította a szennyezést. A prefektus szerint a Cupru Min társaság jelentős bírságra számíthat a történtek után, de az sem kizárt, hogy bűnügyi feljelentést tesznek a bányavállalat ellen.

Az Erdélyi-érchegységben, Verespatak szomszédságában lévő egykori Szászavinc helyén ma már több mint százharminc hektáros kénsavas iszappal feltelt zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu ortodox templomának tornya emelkedik ki. Románia legnagyobb zagytározójában a rézbányászattal foglalkozó Cupru Min társaság tárolja azokat az anyagokat, amelyek a Veresvölgyön (Rosia Poieni) kibányászott ércből a színes fémek kiválasztása után hátra maradnak. Az iszappal feltelt mesterséges tóban a szennyezett víz savasságát mész adagolásával próbálják semlegesíteni.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.