Zalában is áram lesz a trágyából

A dél-zalai Nagyrécsén építi meg következő biogázüzemét a Biogáz Alfa Kft. Az 1,3 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását 620 millió forint uniós pályázati forrás segíti.

Az 1,5 megawatt teljesítményű üzemben az áramtermeléshez döntően a környéken keletkező mezőgazdasági hulladékokat és melléktermékeket – így almos szarvasmarha- és baromfitrágyát, valamint silókukoricát – használnak majd fel, írja a napi.hu. Az erőművet úgy alakítják ki, hogy a keletkező hőenergiát a közelben lévő mezőgazdasági üzemek hasznosíthassák, kiváltva ezzel jelentős mennyiségű fosszilis energiát. A visszamaradó úgynevezett biogáztrágyát is az alapanyag-beszállítók használhatják fel a műtrágya helyettesítőjeként. A szükséges engedélyek beszerzését, illetve a terület előkészítését követően az építkezés várhatóan még idén, illetve a jövő év elején indul és 10-12 hónapig tart. A tervek szerint az üzem 2014 elejétől már energiát termel. A Biogáz Alfa az elmúlt időszakban több hasonló egységet épített az országban: Kaposszekcsőn, Kisbéren, Tiszaszentimrén, Bicsérden és Bugyin már elkészült a beruházás, Tatabányán és Csongrádon pedig jelenleg is folyik az építkezés.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.