Zéró Orvvadászat

A kezdeményezés előzménye a 2010. novemberében Szentpéterváron rendezett első Tigrisvédelmi Konferencia volt, melyen a 13 „tigrislakta” ország – Banglades, Bhután, Vietnam, India, Indonézia, Kambodzsa, Kína, Laosz, Malajzia, Mianmar, Nepál, Thaiföld, és Oroszország – kormányai, civil és egyéb nemzetközi szervezetek vettek részt.

A találkozón meghatározott legfontosabb cél az volt, hogy a tigrispopulációt 2022-ig meg kell duplázni, azaz a vadon élő tigrisek számát a jelenlegi 3000-ről 6000-re kell emelni. Mivel a populáció megduplázásának legfőbb akadálya az orvvadászat, ennek megszűntetésének fontosságára hívta fel a figyelmet a konferencia. Így lehet csak esély megmenteni a vadon élő tigriseket. A WWF 2011. szeptemberében indította saját kampányát, mellyel segítséget nyújt a „tigrislakta” országoknak ahhoz, hogy felvegyék a küzdelmet az orvvadászokkal az „Operation Zero Poaching” (Zéró Orvvadászat Művelet) keretein belül. A WWF összefoglalta az akcióhoz csatlakozó országok számára, hogy milyen lépéseket kell feltétlenül megtenniük ahhoz, hogy az orvvadászok ellen vívott harc győzelemmel végződhessen. A résztvevők hat hónapon belül tervet dolgoznak ki a helyi orvvadászok ellen, és e terv végrehajtásához anyagi, technikai és médiatámogatást is kapnak.

A Zero Poaching akció 18 hónapig tart majd és két szakaszból áll. Az első fázisban meg kell szerezni az érintett országok kormányainak támogatását, hogy a kritikus helyszíneken, azaz a tigrisek és prédáik által lakott területeken minél hamarabb megfelelő védelmet lehessen biztosítani. A második szakaszban e védett területek menedzselésére kell fektetni a hangsúlyt. Professzionális személyzetre van szükség, a legmagasabb fokú védelmet kell biztosítani, minden orvvadászattal kapcsolatos esetet feljegyezni, és az adatok elemezésével további stratégiákat kidolgozni. A program szorgalmazza a rendőrség és az igazságszolgáltatás, valamint a helyi közösségek bevonását is. Sajnos kevés az esély rá, hogy az orvvadászat teljes egészében megszűnik, főleg addig, amíg anyagi indítéka lesz a tigrisek megölésének. Mindazonáltal a Zero Poaching-hoz hasonló kezdeményezések vezethetnek oda, hogy megóvjuk a vadon élő tigriseket.

Ajánlott tartalom

A biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet

Hazánkban, mint az egész világon, a biológiai sokféleséget nagyon sok dolog veszélyezteti. Ti is tehettek az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében!