Több mint 300 millió forintos beruházással átépítették a zirci Reguly Antal Szakképző Iskola fűtés- és melegvíz-ellátórendszerét, a fejlesztéssel az intézmény gázigényét megújuló energiával helyettesítik - olvasható a Veszprém Megyei Önkormányzat a honlapján.

Átadták a zirci szakközépiskola megújuló energiával működő fűtésrendszerét

Több mint 300 millió forintos beruházással átépítették a zirci Reguly Antal Szakképző Iskola fűtés- és melegvíz-ellátórendszerét, a fejlesztéssel az intézmény gázigényét megújuló energiával helyettesítik – olvasható a Veszprém Megyei Önkormányzat a honlapján.

A projekt összértéke 302 millió forint, amelyhez a Norvég Alaptól 233 millió forint támogatást nyertek, a fenntartó megyei önkormányzat pedig 69 millió forintot biztosított. Az intézmény gázenergia igényét megújuló energiaforrásokkal – energiafűvel, és lágyszárú energianövényekkel  – látják el, ezek termesztéséhez a megyei önkormányzat biztosítja a szükséges földterületet. Az iskola a megtermelt energiafüvet pelletálja, majd kazánokban égetik el. A 300 millió forintból a többi között a pellet tárolásához és feldolgozásához szükséges csarnokot építettek, 7 darab biokazánt vásároltak és a pellet összegyűjtéséhez, feldolgozásához szükséges gépek mellett magyar gyártmányú pelletgyártó gépsort építettek. Az oktatási intézmény energiaköltségének csökkentése mellett a környezettudatos nevelés a projekt hangsúlyos eleme, a Reguly Antal Szakképző Iskola gyakorlati képzőhelyet biztosít energetikusok képzéséhez, s a zirci iskolában már két évfolyamon végeztek diákok megújuló energiaforrás energetikusként. A projektből származó tapasztalatok felhasználhatók lesznek a többi megyei fenntartású intézmény számára, és hozzájárulhatnak a korszerűbb, energiatakarékosabb, a környezetet jobban kímélő fűtési rendszerek kialakításához – olvasható a megyei önkormányzat honlapján.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.