Több mint 300 millió forintos beruházással átépítették a zirci Reguly Antal Szakképző Iskola fűtés- és melegvíz-ellátórendszerét, a fejlesztéssel az intézmény gázigényét megújuló energiával helyettesítik - olvasható a Veszprém Megyei Önkormányzat a honlapján.

Átadták a zirci szakközépiskola megújuló energiával működő fűtésrendszerét

Több mint 300 millió forintos beruházással átépítették a zirci Reguly Antal Szakképző Iskola fűtés- és melegvíz-ellátórendszerét, a fejlesztéssel az intézmény gázigényét megújuló energiával helyettesítik – olvasható a Veszprém Megyei Önkormányzat a honlapján.

A projekt összértéke 302 millió forint, amelyhez a Norvég Alaptól 233 millió forint támogatást nyertek, a fenntartó megyei önkormányzat pedig 69 millió forintot biztosított. Az intézmény gázenergia igényét megújuló energiaforrásokkal – energiafűvel, és lágyszárú energianövényekkel  – látják el, ezek termesztéséhez a megyei önkormányzat biztosítja a szükséges földterületet. Az iskola a megtermelt energiafüvet pelletálja, majd kazánokban égetik el. A 300 millió forintból a többi között a pellet tárolásához és feldolgozásához szükséges csarnokot építettek, 7 darab biokazánt vásároltak és a pellet összegyűjtéséhez, feldolgozásához szükséges gépek mellett magyar gyártmányú pelletgyártó gépsort építettek. Az oktatási intézmény energiaköltségének csökkentése mellett a környezettudatos nevelés a projekt hangsúlyos eleme, a Reguly Antal Szakképző Iskola gyakorlati képzőhelyet biztosít energetikusok képzéséhez, s a zirci iskolában már két évfolyamon végeztek diákok megújuló energiaforrás energetikusként. A projektből származó tapasztalatok felhasználhatók lesznek a többi megyei fenntartású intézmény számára, és hozzájárulhatnak a korszerűbb, energiatakarékosabb, a környezetet jobban kímélő fűtési rendszerek kialakításához – olvasható a megyei önkormányzat honlapján.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.