Zivatarok vagy kánikula jön?

A várható heves zivatar, illetve felhőszakadás miatt több megyére elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Ezzel együtt a legtöbb megyében a hőség miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A kánikula szombaton folytatódik.

Az elsőfokú riasztás elsősorban az ország középső térségeire vonatkozik, ezeken a területeken 1-3 órán belül kialakulhatnak heves zivatarok, amelyeket viharos szél, illetve jégeső kísérhet. A Tisza-tónál másodfokú, a Balatonnál és a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méteren belül közlekedhetnek. A Balaton Siófoknál 25,5, a Velencei-tó Agárdnál 29 fokos.

Szombaton napközben elsősorban az ország északi részén és az Alföldön fordulhat elő zivatar. Ezeket kisebb méretű jég, viharos széllökések, illetve az Északi-középhegység térségében nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti. A kánikula szombaton folytatódik, 29-34 fok lesz a csúcshőmérséklet. Mindeközben az ország nagy részén 24 és 26 Celsius-fok között, míg elsősorban az Alföld déli, délkeleti részén 26 fok felett várható a napi középhőmérséklet. A hőség miatt szombatra is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a főváros területére és tizenkét megyére (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya, Fejér, Somogy, Zala, Pest). Ezzel együtt heves zivatarokra kell számítani Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, míg Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére a várható felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az országos tiszti főorvos a hőség miatt hőségriasztást rendelt el, ez pénteken 0 órától jövő kedden éjfélig szól.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.